Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijem ljudskog organizma, stoga je iznimno važno očuvati njezino zdravlje. Dijetetičarka-nutricionistica Ivana ĐurovićEvo što savjetuju nutricionisti komentirala je za Krstaricu koje prirodne sokove i ljekovite namirnice posebno voli naša jetra – i ovo su njezine preporuke.
Na prvom mjestu ističe sok od mrkve ili naribanu sirovu mrkvu, osobito kod problema masne jetre.
– Sok od mrkve ili naribana mrkva izvrstan su izbor kod masne jetre, a treba ih konzumirati na prazan želudac. Osim toga, jetra "voli" limun, kestenov med, rajčicu, ciklu, sirove stabljike maslačka – kojih dnevno treba pojesti 10 do 15. Konzumacijom tijekom tri tjedna potiče se regeneracija jetre. Špinat konzumirajte što češće, idealno u obliku salate – savjetuje Ivana Đurović.
Jetra se nalazi u gornjem desnom dijelu trbuha. Ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju, koja se oslanja na debelo crijevo i želudac, i stražnju, kojom je pripojena dijafragmi. Spoj gornje i donje strane čini rub jetre koji se lako napipa ako je jetra povećana ili spuštena.
Sok od rotkve – jak saveznik za čišćenje jetre
Vrlo djelotvoran je i sok od rotkve – dnevno je preporučeno popiti najviše jednu žličicu tog soka jer potiče izlučivanje masnoća iz jetre.
Sok od svježeg lista kupusa također snažno potiče obnavljanje jetrenog tkiva.
Suhe šljive i kompot – prirodna kura za 12 dana
– Preporučujem i suhe šljive, odnosno kompot od suhih šljiva. Priprema se tako da se šljive kuhaju 10 minuta na laganoj vatri. Konzumira se tri puta dnevno, po 10 kuhanih šljiva, 15 minuta prije obroka. Kura traje 12 dana i učinkovito potiče uklanjanje masnoća iz jetre. Po potrebi se može ponoviti nakon tri mjeseca – kaže Đurović.
Eliksir od luka i meda
Ljekoviti pripravak s crvenim lukom priprema se ovako:
– Pomiješajte 15 žličica sitno sjeckanog luka, 6 žličica meda i 2 žličice pelina, prelijte s litrom bijelog vina, dobro protresite više puta, i uzimajte po dvije žličice prije svakog obroka. Kura se može ponoviti nakon šest mjeseci – savjetuje Đurović.
Artičoka – moćna pomoć jetri
Jetra također dobro reagira na sok od samljevene ili kuhane artičoke jer potiče njezin rad, jača funkciju i pomaže u izbacivanju masnoća.



