Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Jesu li nam Srbi spasili sezonu?

'Preplavili' su naše otoke. Evo što kažu brojke
TINA GOTOVAC / Foto: Ilustracija, TZ Hvar18. srpnja 2025. 11:04
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Na našim otocima, poput Brača, Hvara i Korčuli nema sezone bez stranih radnika, ali ne onih koje ste očekivali. Umjesto Filipinaca i Nepalaca, koji su posljednjih godina preplavili hotelske kuhinje i restorane na kopnu, na dalmatinskim otocima ovog ljeta dominiraju Srbi. Gdje god se okrenete, čujete poznati naglasak, a upravo oni su ti koji dočekuju goste, poslužuju i zbrinjavaju.

Bez njih bi, kažu otočani, sezona teško bila uspješna. Nedostatak domaće radne snage nikad nije bio očitiji, a stranci su postali ključni kotač turističke sezone. Mladi odlaze, domaći biraju Njemačku ili Irsku, a oni koji ostaju radije neće podnositi ritam od 12 sati dnevno za 1.200 eura. Ugostitelji i hotelijeri su zato prisiljeni tražiti rješenja, a Srbi su se pokazali kao najprirodniji odgovor, blizu su, govore isti jezik, razumiju mentalitet i goste te se brzo prilagode životu na moru.

Što kažu brojke?

Odlučili smo provjeriti što kažu podaci i otkriti jesu li nam susjedi zaista spasili sezonu.

Prema podacima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, do 15. srpnja ove godine izdano je 1.009 radnih dozvola državljanima Srbije, od ukupno 8.216 dozvola za sve državljane trećih zemalja. Srbi tako čine više od 12 posto svih stranih radnika u toj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji brojke su još izraženije. Do danas je izdano 2.008 dozvola za rad Srbima, što je 17,5 posto svih stranih radnika na tom području. Iako je ta brojka nešto manja nego lani (2024. ih je bilo 2.210), njihov udio ostaje značajan. Bez njih bi, vjerojatno, brojni objekti na otocima jednostavno ostali zatvoreni.

Čista zarada

Jedna od sezonaca u Hrvatskoj je Milena, koja već treću godinu zaredom dolazi na sezonski rad na Korčulu. Po profesiji je trgovkinja, zbog čega joj se ideja o radu u supermarketu odmah svidjela.

"Ovo mi je već treća sezona na Korčuli. Na početku je bilo malo straha zbog prilagodbe, ali brzo sam shvatila da poslodavca zanima samo kako radiš posao. Moram priznat da se stvarno puno radi, ostaje malo vremena za uživanje, ali za mene je ovo dobra prilika jer zaradim više nego u Srbiji. Uz to imam osiguran smještaj i hranu, što puno znači“, priča nam Milena koja radi kao prodavačica u Konzuma.

Nikola je sezonac na Braču. Odlučio se odraditi sezonu u Hrvatskoj zbog, kako nam kaže, čiste zarade.

„Na Braču sam već kao domaći. Prve godine bilo mi je teško, ritam je ubitačan, radiš po 12-14 sati dnevno, nemaš slobodnih dana u sezoni, ali kad izdržiš jedno ljeto, znaš u što ulaziš iduće godine. Plaće su bolje nego u Srbiji, a napojnice znače još jedan dodatni prihod. Stan i hrana su mi osigurani, pa sve što zaradim mogu ponijeti kući. Ovdje nas ima dosta iz Srbije, konobari, sobarice, kuhinjsko osoblje…poslodavci nas vole jer se lako prilagodimo. U zadnje dvije godine vidim sve više Nepalaca i Filipinaca, ali na Braču smo mi još uvijek većina, guramo sezonu“, smatra konobar Nikola iz Srbije.

Poslodavci ulažu u poboljšanje radnih uvjeta

Alen Mrvac s portala Moj posao navodi kako poslodavci u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više ulažu u poboljšanje radnih uvjeta. Razlog tome je, kaže nam, jednostavan jer tržište rada postaje sve zahtjevnije, a kvalitetnih radnika je sve manje.

„Plaće u Hrvatskoj u cjelini su u prvoj polovici 2025. godine porasle za oko 14% te sada u prosjeku iznose 1.487 eura neto. U turizmu i ugostiteljstvu rast je bio nešto umjereniji, oko 9%, čime je prosječna plaća u ovom sektoru dosegla 1.248 eura neto. Zanimljivo je da su najviše rasle plaće na nižim razinama, što sugerira da su poslodavci pokušali zadržati najranjivije skupine radnika povećanjem osnovice.

Najveći rast plaća zabilježen je kod radnika brze prehrane i animatora, čije su plaće rasle iznad prosjeka sektora“, otkriva Mrvac.

Uz povećanje plaća, ističe i sve češću praksu uvođenja dodatnih pogodnosti.

"Besplatan smještaj i prehrana, slobodni dani, bonusi za uspješno odrađenu sezonu, pa čak i mogućnost stalnog zaposlenja nakon ljeta, sve su to načini na koje poslodavci pokušavaju privući i zadržati domaće radnike. Jasno je da će se ovaj trend nastaviti i dalje, pogotovo u kontekstu velike konkurencije i sve težeg pronalaska kvalitetne radne snage“, zaključuje Alen Mrvac s portala Moj posao.

Jesu li nam Srbi spasili sezonu? Brojke su jasan odgovor: u Splitsko-dalmatinskoj županiji čine petinu svih stranih radnika, a u Dubrovačko-neretvanskoj više od 12 posto. To su tisuće ljudi bez kojih bi turizam teško izdržao. Poslodavci, svjesni manjka domaće radne snage, sve više ulažu u smještaj, hranu, bonuse i plaće. Srpski radnici nameću se kao logičan izbor, blizina, jezik i lakša prilagodba čine ih poželjnijima od radnika s Filipina ili Nepala. Hoće li takav trend potrajati? Pokazat će sljedeće sezone.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
15
Haha
4
Nice
8
What?
0
Laž
2
Sad
0
Mad
9
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
3
sat
Ovog jutra dogodit će se nešto posebno: Komižani će na sv. Mikulu spaliti brod koji nije s Visa nego s - Neretve
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
3
sat
Mnoge čizmice i pisma sa željama osvanula su danas na prozorima: Teško je zamisliti da bi netko dijete danas prihvatilo jabuku kao poklon
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
4
sat
Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
4
sat
Uzduž cijele ceste od Lovrinca do Šina osvanula lijepa novosti. Posjetili smo tri istočna splitska kvarta, evo kako su okićeni u Adventu
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
7
sat
Primijetili ste bijele mrlje na čokoladi? Evo što to zapravo znači
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.