Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Jeste li znali da na dalmatinskom otoku postoji ručno rađena čokolada? Evo zašto je ekskluzivna i specifična

Prije kupnje je možete probati i uživati u slatkom trenutku
TINA GOTOVAC / Foto: Privatni album18. ožujka 2025. 10:53
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Jeste li čuli za hrvatsku ručno rađenu čokoladu Choco Libre? Ona je više od obične čokolade, predstavlja savršen spoj prirodnih sastojaka – maslinovog ulja, aceta od smokve i čokolade, koji je postao nova delikatesa OPG-a Matulić s otoka Pašmana. Iza ove čokoladne priče stoji Krsto Matulić, a mi smo popričali s njegovom suprugom Anom koja nam je otkrila sve tajne ove jedinstvene delicije.

Jedinstvenost Choco Libre leži u stalnoj promjeni okusa. Zanimalo nas je što to zapravo znači?

„Choco Libre se proizvodi u malim serijama, radi se ručno i zahtjeva puno pažnje. Krsto uvijek doda nešto u zadnji tren, ne drži se strogo recepture. Baš to je super kod malih serija. Onda je mi degustiramo i odobrimo. I naši kupci u dućanu na Pašmanu mogu probati čokoladu prije kupovine“, priča nam Ana te dodaje da je čokolada dostupna samo u zimskim mjesecima radi jer je ljeti zbog visokih temperatura ne mogu proizvoditi. 

Kako je započela ova slatka čokoladna priča?

Pašman Libre, poznati aceto od smokve, bio je nepresušna inspiracija za Krstu Matulića, koji ga je poželio isprobati u svim mogućim kombinacijama. Tako je došao na ideju da ga spoji s čokoladom, jer se savršeno slaže s čokoladnim desertima. Upravo iz toga je nastalo ime Choco Libre, kao spoj Pašman Libre aceta i vrhunske tamne čokolade.

„Nismo željeli učiti na vlastitim pogreškama i pokušavati napraviti čokoladu dok nešto ne“ ispadne“ iz kalupa. Kada  si dugo proizvođač, jedna od dobrih stvari je ta da se prestaneš zavaravati da sve možeš sam i da je sve na internetu. Ako želiš na tržište izbaciti kvalitetan proizvod, onda se  stvarno moraš potruditi i educirati. Mi smo se odlučili za edukaciju kod Roberta Perića, vrsnog slastičara i  čokolatijera, čovika koji zna kako čokolada diše. 

Robert je u našem proizvodnom pogonu proveo dva dana i uveo nas u tajni život čokolade. Uživali smo u učenju, u proizvodnji, u pričama o povijesti čokolade i naravno degustaciji.

Kako je Krsto oduvijek obožavatelj svega što je slatko, uhvatilo ga je pravo čokoladno ludilo pa je danima proizvodio i isprobavao kombinacije aceta s raznim vrstama čokolade. I tako je krenula ova naša slatka čokoladna priča“, pojašnjava Ana.

Što se tiče same pripreme, Ana navodi kako proces nije kompliciran kada se jednom savlada.

„Bitno je nabaviti kvalitetne sastojke, dobro temperirati, dodati sve sastojke u pravim količinama i to je to. Čini mi se da i nije baš zahtjevno kad se uhodaš“, smatra naša sugovornica.

Brojna priznanja i nagrade

Choco Libre je već osvojila međunarodna priznanja. Na prestižnom natjecanju u Londonu dobila je brončanu nagradu u kategoriji začinjenih čokolada (Ganache Flavoured With Alcohol Fruit Spices or Inclusions). Stručnjaci su je opisali kao čokoladu bogatog okusa, kvalitetne tamne čokolade koju prati svilenkasta i travnata nota koju daje maslinovo ulje i na kraju dolazi prekrasna svježina od voćnog aceta. Prestižna međunarodna udruga Academy of Chocolates osnovana je 2005. godine kako bi podigla svijest javnosti o razlici između kvalitetnih čokolada i čokoladnih proizvoda iz masovne produkcije te da bi potakla društveno i ekološki prihvatljivu proizvodnju ploda (sjemena) kakaovca koji se koristi u čokoladi. Ova institucija svake godine dodjeljuje nagrade The Academy of Chocolate Awards kojima se nagrađuju najbolje svjetske čokolade među kojima je sada i ova hrvatska čokolada.

Lokalni sastojci su važan dio filozofije brenda, ali kvaliteta je na prvom mjestu.

„U prehrambenim proizvodima su nam vrlo bitni domaći sastojci. Ali nisu presudni, najbitnija nam je kvaliteta sirovine koju koristimo. Imamo svoje smokve za aceto, dok se kakao, naravno, mora nabaviti iz uvoza“, kaže Ana Matulić.

A koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli u proizvodnji i plasiranju Choco Libre čokolade?

„Najveći izazov je da se ne pojede prije nego što se proda“, našalila se Ana.

Trenutak uživanja

Choco Libre voli dobro društvo za stolom i super se slaže s prošekom, navodi naša sugovornica. Upravo ovo je preporuka za najbolje uživanje u ovoj poslastici, a bračni par Matulić svim čokoljupcima poručuje:

„Što čekate? Dođite na Pašman na degustaciju naše čokolade ,ali i ostalih lipih proizvoda koje imamo u ponudi“, poručuju za kraj našeg razgovora.

Choco Libre se može kupiti isključivo u trgovini na Pašmanu ili putem službenog webshopa. Ne plasira se u veleprodaju jer se proizvodi u manjim količinama, čime se zadržava sloboda i autentičnost proizvodnje.

Ma, tko bi joj mogao odoljeti?

 

 


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
7
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
11
min
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
29
min
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
Stručnjak otkriva jednostavno pravilo koliko možete trošiti bez grižnje savjesti
32
min
Stručnjak otkriva jednostavno pravilo koliko možete trošiti bez grižnje savjesti
Detalji iz kraljevskog braka. Ovako je Charles izbjegavao intimne odnose s princezom Dianom: "'Draga, mislim da bih..."
43
min
Detalji iz kraljevskog braka. Ovako je Charles izbjegavao intimne odnose s princezom Dianom: "'Draga, mislim da bih..."
Tajna savršene slanine: Evo kako je pripremiti bez tave i bez muke
59
min
Tajna savršene slanine: Evo kako je pripremiti bez tave i bez muke
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    18. studenoga 2025. 17:43
  • BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    18. studenoga 2025. 19:02
  • Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    18. studenoga 2025. 20:27
  • Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    18. studenoga 2025. 19:14
  • "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    18. studenoga 2025. 12:00
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.