Na samom smo kraju svibnja i svega nas nekoliko dana dijeli od prvog mjeseca klimatološkog ljeta. U normalnim okolnostima, u ovom dijelu godine plaže diljem Jadrana već bi prilično bile popunjene kupačima, dobrim dijelom stranih turista, no ove godine ništa slično.

Zašto stranaca na plaža nema dobro je poznato, no zašto nema domaćih kupača, odnosno zašto ih nema u velikom broju, razlog nema nikakve veze s koronom. Naime, za razliku od prethodnih nekoliko godina kada bi more u svibnju bilo 20, čak i više stupnjeva, ove godine proljetno zagrijavanje mora ide izrazito sporo.

Površinski sloj mora čak se malo ohladio prethodnih dana pa su mu sada temperature većinom od 17 do 18°C, što je većini nedovoljno za ugodno kupanje. Rashlađivanju mora doprinijela je bura, podsjetimo, prekjučer je u moru kraj Šibenika u jednom terminu izmjereno samo 14°C.

Manje ljudi na plažama, manje kupača, manje prometa morem – i eto ti kristalno čistog mora. Upravo takve prizore snimljene na splitskim Firulama donosimo u fotogaleriji u nastavku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime