Zadnjih dana odahnuli smo od vrućina jer su se temperature zraka vratile u granice uobičajenih za ovaj dio godine. Ipak, četvrtak je donio novi umjeren porast temperatura zraka pa je Dalmacija danas bila jedini dio zemlje u kojem su mjestimice zabilježene temperature zraka od 30 ili više Celzijevih stupnjeva.

Tako je u Splitu nakon nekoliko dana pauze zabilježen vruć dan. Na službenoj postaji DHMZ-a na Marjanu temperatura je dosegla 30°C. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, na Spinutu je bilo 31°C, na Gripama 32°C u najtoplijem dijelu dana, baš kao i u Kaštelima, Solinu, Žrnovnici… 32°C je izmjereno i ponegdje u zaleđu Šibenika i u dolini Neretve. Inače, rekordno visoka rujanska temperatura zraka u Splitu izmjerena je 7.9.2008., kada je bilo 34,2°C.

Najviše dnevne temperature zraka 12.9.2019. (Pljusak.com)

More je još uvijek (vrlo) toplo s površinskim temperaturama diljem Jadrana od 23 do 26°C.

Iako je u četvrtak u većem dijelu Dalmacije bilo suho, uglavnom sredinom dana i u rano poslijepodne kratkotrajni grmljavinski pljuskovi su zabilježeni od područja Kozjaka, preko Trogira, do šibenskog zaleđa. Pljuskovi su bili slabi i kratkotrajni.

Mamatusi iznad Šibenika. Foto: Krešimi Bilušić

Navečer je uz obalu zapuhala slaba do umjerena bura, a podno Velebita i jaka bura koja je donijela ograničenja u prometu. Tako HAK javlja da zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8):

– između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila);
– a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s kamp-prikolicama (I. i II. skupina vozila).Sljedećih dana očekuje nas sunčano, danju i vrlo toplo vrijeme, tek ponegdje i vruće.