Na oduševljenje građana, u ponudu se na splitsku peškariju ponovno vratila srdela. Podsjetimo, srdele na splitskoj peškariji nije bilo dva mjeseca zbog lovostaja. Lovostajem na nivou države pokušava se zaštiti riblji fond, koliko se to može. Tako se do 15. veljače sigurno nije moglo naći srdele, a do kraja veljače ulov je ograničen da se u 7 ribolovnih dana može uloviti 30 tona.
Kako bilo, najjeftinija i najskromnija jadranska riba po mnogima je i najzdravija jer se hrani se isključivo planktonom, a kratkog je životnog vijeka pa ne stigne akumulirati veće količine žive i onečišćenja iz mora. Nije nam uvijek dostupna svježa, primjerice za lovostaja, lošeg vremena ili punog Mjeseca, pa se već gotovo dva stoljeća konzervira čime se ne smanjuje sadržaj omega-3 masnih kiselina. Najčešće se konzumira i zajedno s kostima pa predstavlja i izvor kalcija. Zbog većeg sadržaja poželjnih masnih kiselina plava riba pruža veće blagodati za naše zdravlje. Nutricionisti tako preporučuju da bi tjedno trebalo konzumirati barem dvije porcije ribe, a barem jednu bi trebala činiti masna plava riba. Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za soljenje ili mariniranje u kombinaciji s ekstradjevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom, češnjakom i začinskim biljem.
Čega još ima na splitskoj peškariji provjerio je Siniša Vickov, a ako već niste pohrlite po ručak.






