Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

JEDNOSTAVNO MORATE PROBATI Centar Splita obogaćen slatkom ponudom, teško ćete odoljeti ovoj slastici

U srcu Dioklecijanove palače smjestio se pravi mali slatki raj, sladokusci će uživati
TONKA ĆURIN / Foto: Igor Jakšić25. srpnja 2025. 16:27
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Split je od nedavno bogatiji za još jedan bar, ali ne bilo kakav. Ovaj je sigurno najslađi. Dovoljno je samo da vam kažemo da se zove Tiramisu bar i sve će vam biti jasno.

Naravno, u ponudi je samo i isključivo tiramisu, a osim onog klasičnog, na izbor imate još nekoliko vrsta. Iako Tiramisu bar posluje tek desetak dana, čini se da su ga otkrili i domaći i stranci, a kako i neće kad se smjestio u srcu Dioklecijanove palače – u Zadarskoj ulici, na broju 8. Nekad ste tamo mogli kupiti slane zalogaje, no sada su u pitanju samo slatki, a za sve je „kriva“ Vedrana Petric.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Zašto baš tiramisu?

Na pitanje zašto se uopće odlučila baš za tiramisu, jednostavno nam je rekla – „zato šta volim tiramisu, volim ga radit, uvik su bile super reakcije na tiramisu i to je to, nema puno filozofije“.

Kod nas je ovo prvi bar ovakve vrste, no kod susjeda Talijana ovakvi barovi nisu nepoznanica, ipak je i tiramisu Talijan.

„Prijateljica mi je rekla da je u Italiji vidjela da imaju barove u kojima prodaju samo tiramisu i to je bilo to“, kaže nam Vedrana.

A recepti?

„Obišli smo sve što se dalo obić, što nam je bilo zanimljivo za obić. Jedno osam mjeseci, ljudi ne vjeruju, ali kćer mi je tu i svjedok je – u prosjeku sam ga radila svako drugi dan. S ovim sirom, s onim sirom, s ovoliko kave, manje alkohola, s više alkohola…dok se nije iskristalizira“, kaže nam sugovornica.

Možemo reći da ga je zapravo dovela do savršenstva.

„Vrlo jednostavno, meni je recept savršen, a je li svima ostalima, ne znam“, iskreno će.

Zanimalo nas je i koji je dio najosjetljiviji, a odgovor je – krema.

Upitali smo Vedranu i gdje je do sad probala najbolji tiramisu.

„Uvik ih jedem gdje god idem. Nećete virovat, ali najbolji mi je bio u Hrvatskoj u jednom restoranu. Meni se tad u tom trenu iznimno svidio, ali nisam sigurna da ga uopće više imaju u ponudi, a moram reći i da sam ih jako dobrih jela u Splitu“, kaže nam.

A kakve su reakcije na njezin tiramisu?

„Super pozitivne reakcije, ima ljudi koji se vraćaju svaki dan. Ja sam malo i dosadna pa izađem i pitam ih sviđa li im se. Ne smeta mi ni dobronamjerna kritika, savjet, jer ne možete svima ugodit. Nekome će biti puno kreme, nekome malo, nekome će piškote biti puno natopljene, nekome malo. Ovisi i koliko je bio u frižideru, je li 12 sati ili 24 sata. Meni je najdraži nakon 12 sati“, kaže nam Vedrana kojoj u poslu pomažu dvije kćeri, a zaposlene su i dvije slastičarke.

„Naporno je, ali veselo. Kad dobijete takve reakcije i vidiš da se ljudi vraćaju, da te pohvale, onda je sve gušt“, otkriva nam dalje.

7 24 tiramisu bar 1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Koliko je prošlo od ideje do realizacije?

„Sve je išlo tako lagano, sve je bilo tečno, osim uređenja. Taj dio nam je kasnio dva mjeseca. Otvorili smo prošli tjedan, a plan je bio 1. svibnja. Davno smo imali lokal i ja sam htjela stavit tiramisu u čašice, ali imali smo sendviče, pizze, pića, i nije nam bilo zgodno“, kaže nam sugovornica i otkriva da druge vrste kolača u svom baru neće nuditi.

„Nije nam u planu širenje na neke druge proizvode, ali sigurno ćemo uvoditi nove okuse. Moguće je i da ćemo imati ponude za rođendane, ali neke druge kolače ili kroasane nećemo imati“, kaže nam za kraj.

Eto, ako niste još bili u ovom slatkom raju, vrijeme je da pođete, a koliko je dobar tiramisu posvjedočio je i naš fotoreporter, koji je samo kratko kazao – „možda nisam ekspert, ali meni je jednostavno savršen“.

Povijest tiramisua

Zanimljive su priče oko nastanka ove popularne slastice. Riječ tiramisu doslovno znači – podigni me. Potječe iz treviškog dijalekta - "Tireme su" - a u drugoj polovici 20. stoljeća pretvorena je u talijanizirani oblik Tiramisù.

Tri su teorije o nastanku tiramisua. Prema jednoj legendi izumitelj je Ado Campeol, a mjesto radnje je njegov restoran u Trevisu. Priča ne daje objašnjenje zašto se slastica baš tako zove, a legenda kaže da je desert nastao – pukom srećom.

Druga teorija kaže da je kuhar Carminantonio Iannaccone tvorac ovog deserta, no treća je legenda svakako najzanimljivija. Naime, povijesni zapisi navode da je Tiramisù nastao u Trevisu oko 1800. godine. Kaže se da je ovaj desert izmislila domišljata gospodarica jedne kuće zadovoljstva u središtu Trevisa. “Siora” koja je vodila taj lokal, osmislila je ovaj afrodizijački desert kako bi ga nudila gostima na kraju večeri, s ciljem da ih okrijepi i pomogne im s eventualnim problemima koje bi mogli imati pri izvršavanju bračnih dužnosti po povratku svojim suprugama.

 


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
32
Haha
2
Nice
4
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
8
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Mladena Grdovića policija je uhitila s 3,6 promila alkohola u krvi za volanom, evo što kaže o tome
20
sek
Mladena Grdovića policija je uhitila s 3,6 promila alkohola u krvi za volanom, evo što kaže o tome
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
14
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
20
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
35
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
44
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.