Jedinstvene žive jaslice koje jednostavno ne smijete propustiti

Vela spila, neprocjenjivo vrijedan arheološki lokalitet koji je ujedno i prirodni fenomen, treću će godinu zaredom pružiti veličanstvenu kulisu posebnom božićnom događaju koji će se ove godine održati 20. prosinca s početkom u 16 sati


Uprizorenje živih jaslica događaj je koji se u vrijeme došašća ima priliku vidjeti na mnogo mjesta, ali žive jaslice koje će se uprizoriti u Veloj Luci, točnije u Veloj spili, zbog autentičnog špiljskog ambijenta u kojem će se one prikazati uistinu su jedinstvene u Hrvatskoj.


Vela spila, neprocjenjivo vrijedan arheološki lokalitet koji je ujedno i prirodni fenomen, treću će godinu zaredom pružiti veličanstvenu kulisu posebnom božićnom događaju koji će se ove godine održati 20. prosinca s početkom u 16 sati.

Osim brojnih članova pokladne udruge „Trtajun“ koji će u prigodnim kostimima utjeloviti likove iz biblijske priče, sjajnim interpretativnim umijećem, tehnikom i ljepotom pjevanja događaj će upotpuniti međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač najvrjednijih svjetskih nagrada – Gradski zbor „Brodosplit“.

Vela spila smještena je na 130 metara nadmorske visine, radi se o najvećem špiljskom objektu u ovom dijelu svijeta koji je kontinuirano naseljen već 20 tisuća godina, od posljednjeg ledenog doba do danas. U 11 metara morfoloških naslaga Vele spile nalazi se cjelokupna povijest ljudskog roda, a znanstvenici ju svrstavaju u kolijevke Zapadne civilizacije. O njoj su pisale vodeće svjetske novine poput “New York Timesa”, “National Geographica”, “Sunday Mirrora”, a zapela je za oko i samoj engleskoj kraljici Elizabeti koja kao velika ljubiteljica povijesti godinama financijski podupire rad istraživača sa Sveučilišta u Cambridgeu, uključenih u istraživanja Vele spile.

Ovaj će put Vela spila biti u novoj ulozi i kao jedina špilja u Hrvatskoj uprizoriti žive jaslice!

Događaj se organizira suradnjom Općine Vela Luka, Turističke zajednice Vela Luka, pokladne udruge „Trtajun“ i Centra za kulturu Vela Luka uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime