JEDINSTVEN PROJEKT U EU Oživjeli baštinski likovi u muzejima Dalmacije

U fotogaleriji pogledajte kako je to izgledalo


Splitsko-dalmatinska županija putem  U.O. za turizam i pomorstvo i projekta  pod nazivom Dalmacija storytelling destinacija započela je edukaciju  namijenjenu baštinskim institucijama  pod nazivom  Kostimirana interpretacija baštine s ciljem oživljavanja baštinskih likova sa područja županije te  kreiranja  kreativne 365 turističke ponude unutar muzeja i  značajnim baštinskim lokalitetima. 


 – Od 09.-13.11.2020.g. u prostorijama  Hrvatske gospodarske komore  u Splitu projekt Dalmacija storytelling destinacija okupio  je 16 baštinskih institucija, mahom muzeja sa područja županije u 5.-dnevnoj edukaciji kostimirane interpretacije.  Sudionici edukacije su  stručno muzejsko osoblje i muzejski suradnici – licencirani turistički vodiči  koji će postati kostimirani interpretatori u prvom licu za; Muzej grada Kaštela, Muzej Poljica, Muzej grada Trogira, Muzej triljskog kraja, Muzej grada Splita, Muzeji Ivana Meštrovića, Arheološki muzej Splita, Hrvatski pomorski muzej  Split, Muzej Cetinske krajine, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, J.U. Starogradsko polje, Klišku tvrđavu, Ritam igre, TZ Vrgorca i TZ Sinja. 

Organizaciju edukacije Županija je realizirala u suradnji sa udrugom Interpretirajmo Hrvatsku  koja se zalaže za poticanje izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Cilj edukacije je prenijeti znanja i vještine  prezentacije i  interpretacije baštine  koristeći storytelling metodu sukladno Interpret Europe certifikatu. 

Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Sam proces certificiranja sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja kostimiranog interpretacijskog vođenja, te evaluacije. Edukaciju vode predavači Mark Wallis  iz Ujedinjenog Kraljevstva  i Valya Stergioti  iz Grčke vodeći kadrovi za kostimiranu interpretaciju baštine na području Europe. 

Oživljavanje baštinskih likova u muzejima i baštinskim institucijama na razini županije je jedinstven projekt u Hrvatskoj ali i na europskoj razini. Projekt će turistima ali i domaćem stanovništvu omogućiti  doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i  emotivnih  priča  kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu u sklopu koje će se prezentirati i  vođenja kostimiranih interpretatora baštine na području cijele županije od strane polaznika ove edukacije. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti  cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije – izvijestili su iz SDŽ. 

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime