JEDAN OD NAJLJEPŠIH POGLEDA U DALMACIJI Mitsko brdo Perun sve je popularnije odredište planinara i izletnika

Donosimo vam "frišku" fotogaleriju sa Svetog Jure s pogledom na Split, Strožanac, Žrnovnicu, Mosor...


Brdo koje dijeli područje povijesne Poljičke republike od mora nema jedinstveni naziv.  Proteže se od rijeke Žrnovnice, nadomak Splitu, do ušća Cetine kod Omiša u dužini od 17 kilometara. Na zapadu počinje kao Perun, nastavlja se kao Vršina, a završava kao Mošnica. Ova se planina u novijoj literaturi naziva jedinstvenim imenom Poljička planina ili Primorska kosa.


Najviši vrh Poljičke planine je Vela gora (594 m n.v.), smješten na brdu Mošnici, a na kartama je označen kao Zahod. Najviši vrh brda Perun je Križ (538 m).

Veličanstven pogled

Pogled s grebena Poljičke planine obuhvaća Mosor u cjelini, pogled na more sa srednjodalmatinskim otocima, Omišku Dinaru, Biokovo. Sa zapadnog dijela Poljičke planine pogledi su prema brdu Kozjak, Stobreču, Splitu, Kaštelima i Trogiru, Žrnovnici.

Poljička planina je privlačna za izletnike zbog bogate kulturno-povijesne baštine – sakralnih objekata, mogućnosti obilaska više starih dalmatinskih sela (Stara Podstrana, Stare Jesenice, Krug, Zeljovići i Stare Duće), kao i atraktivnih pogleda sa njezina grebena, te mreže planinarsko-izletničkih staza, sve u blizini morske obale.

Mitsko brdo

Poljička Republika smatrala je brdo svojim. Sa zapadne strane, poviše kamenoloma u Žrnovnici, nalazi se crkvica sv. Jure (441 mnv.) od kud puca prekrasan pogled na Stobreč, Split, Kaštela i Žrnovnicu. Nešto istočnije, nalazi se druga crkvica Svetog Jure, iznad naselja Gornja Podstrana. Cijelo se ovo brdo nalazi u Poljicima, koja dijeli na Donja Poljica – južno i Srednja Poljica – sjeverno.

Ovo mitsko i povijesno brdo dobilo je ime prema staroslavenskom božanstvu Perunu. Brdo Perun, s trima vrhovima: PerunskoPerunić i Veliki Perun, te u nastavku istoga grebena iznad Jesenica predio Mošnica (vrlo vjerojatno Mokoš) sačuvali su autentična imena boga Peruna i boginje Mokoši, a vrh Perunić, koji je najviši od ona tri vrha, možda je upravo pripadao mladomu Jarovitu/Jarilu, kao mladom bogu koji svome ocu, Velikom Perunu, sjedi na ramenu. Konkretnije nego ova sugestivna slika govori činjenica da je na vrhu Perunsko, na obodu prapovijesnog nasipa, podignuta crkva sv. Jurja. Time je svetost toga markantnog položaja bila višestruko zapečaćena: i Perunom, i sv. Jurjem i Jarovitom, ukoliko se on, a ne Perun, krije pod sv. Jurjem. S toga se vrha sasvim lijepo vidi Zmijski kamen, tek nekoliko desetaka metara od lijeve obale Žrnovnice, te strožanačka Gospa u Siti.

S obzirom na ovo, Perun s pravom možemo smatrati “hrvatskim Olimpom”.

Staza Vilar – Sveti Jure

Do vrha i crkvice Svetog Jure iznad Žrnovnice sa sjeverne strane vodi dobro označena i očišćena staza koja kreće s ceste, otprilike na pola puta između Žrnovnice i Srinjina, uz potok Vilar. S južne strane može se doći označenom stazom iz Strožanca, kroz prekrasni lokalitet Hrastova šuma.

Donosimo vam “frišku” fotogaleriju sa Svetog Jure s pogledom na Split, Strožanac, Žrnovnicu, Mosor…

Moja reakcija na članak je...
Vau
30
Haha
2
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime