Jean Monnet Katedra Ekonomskog fakulteta održala predavanje „Pravna znanost u digitalnome svijetu – tržišta mobilnih aplikacija“

Poseban naglasak izlaganja je bio na sukobu između jednog od vodećih proizvođača mobilnih igrica, Epic Games-a (Fortnite) i Apple Inc.-a (Apple App store).


Jučer je na Ekonomskom fakultetu u Splitu održano otvoreno predavanje Jean Monnet Katedre za financijsko i gospodarsko pravo na temu „Pravna znanost u digitalnome svijetu – tržišta mobilnih aplikacija“. Doc. dr. sc. Šime Jozipović, koji je nositelj Jean Monnet Katedre, otvorio je predavanje uvodnim govorom o značaju europske pravne znanosti u svakodnevnome životu građana, a posebno poduzetnika. Zatim je doc. dr. sc. Marko Perkušić, autor knjige „Pravo elektroničkog plaćanja“ i vodeći stručnjak za pitanja digitalnog plaćanja u Hrvatskoj, detaljno predstavio problematiku vezanu za položaj potrošača kod preuzimanja i plaćanja mobilnih aplikacija po raznim modelima.


Predavanje je održano u Amfiteatru fakulteta uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog kojih je broj sudionika u amfiteatru bio ograničen na 20 osoba. Međutim, organizatori su omogućili praćenje događaja i putem Zoom platforme, putem koje je sudjelovalo još 50 osoba. Dr. Jozipović nam je za organizaciju ovoga događaja rekao sljedeće: „Ovim događanjem nastavljamo svoje aktivnosti edukacije javnosti oko europskog prava i poslovnog prava u digitalnome svijetu. Posebno mi je drago što je ovaj događaj probudio interes šire javnosti.

Kontaktirali su nas IT stručnjaci, osobe iz javne uprave, kolege profesori, ali i mnogi građani koji su bili zainteresirani za ovu tematiku, te se nadam da smo im približili neke ključne aspekte europske regulative digitalnog tržišta“. Jozipović je naglasio da će katedra s posebnim zadovoljstvom sve materijale vezane za izlaganje staviti na raspolaganje IT stručnjacima i studentima tehničkih smjerova koji rade na vlastitim projektima.

Poseban naglasak izlaganja je bio na sukobu između jednog od vodećih proizvođača mobilnih igrica, Epic Games-a (Fortnite) i Apple Inc.-a (Apple App store). Jozipović je predstavio trenutnu ulogu Europske Komisije u nadzoru neutralnosti unutarnjeg tržišta Europske Unije.

Naime, tržišta mobilnim aplikacijama uzimaju značajne provizije od proizvođača mobilnih aplikacija koje redovito iznose 30% ukupnih prihoda od aplikacije, a potrošačima se prezentiraju one aplikacije koje tržišni algoritmi odrede. Trenutni postupci pred Europskom komisijom i sudovima u SAD-u bi to mogli promijeniti, te bi europsko pravo moglo doprinijeti tome da građani imaju bolji pristup mobilnim aplikacijama uz istovremeno smanjenje cijena pretplata i sadržaja aplikacija.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime