Je li Javna ustanova legalno upisala šumarsku djelatnost u sudski registar? Evo što kažu iz nadležnog ministarstva

Iz Ministarstva zaštite okoliša rečeno nam je da je primarna uloga Javne ustanove upravljanje, odnosno zaštita, održavanje i promicanje zaštićenog područja. No, moguće je djelatnost i proširiti

Na posljednjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Marjanu predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić naveo je jednu zanimljivost, a koja je prošla potpuno ispod radara medija.


Odgovarajući na upit vijećnika Nenada Uvodića, Stanišić je u pitanje doveo legalnost upisa šumarske djelatnosti (gospodarenje šumama) od strane Javne ustanove u sudski registar Trgovačkog suda.

– Informirao sam se kod stručnih službi, i u osnivačkom aktu (Javne ustanove PŠM) nije dodana ta djelatnost koja je registrirana i dodana na Trgovačkom sudu. Zato je upitna legalnost takvog registriranja – kazao je tada Stanišić.

Naime, Javna ustanova upisala je djelatnost samo u Statut, ali ne i u Odluku o osnivanju. O izmjeni Statuta Ustanove odlučuje Upravno vijeće i izvršna vlast osnivača (gradonačelnik, u to vrijeme Ivo Baldasar), a izmjenu Odluke o osnivanju mora potvrditi Gradsko vijeće.

Kako doznajemo, radno tijelo Gradskog vijeća, Odbor za predstavke i pritužbe, zatražio je od pročelnika Službe za društvenu djelatnost (odjela nadležnog za Javnu ustanovu) da se izjasni gospodari li Javana ustanova Marjanom zakonito. Zahtjev je poslan još 5. prosinca 2019. godine, ali unatoč požurnici, do danas nisu dobili odgovor. Navodno se čeka reakcija ravnatelja Javne ustanove.

Ministarstvo okoliša: “Potrebna je izmjena osnivačkog akta i suglasnost Ministarstva poljoprivrede”

Na naš upit o zakonitosti upisa šumarske djelatnosti te proceduri kojom se djelatnost javne ustanove za upravljanje zaštićenim šumskim područjem dodaje u sudski registar, iz Ministarstva zaštite okoliša rečeno nam je da je primarna uloga Javne ustanove upravljanje, odnosno zaštita, održavanje i promicanje zaštićenog područja. No, moguće je djelatnost i proširiti.– Gospodarenje šumama nije primarna djelatnost javnih ustanova, no odredba stavka 3. istog članka propisuje da javne ustanove mogu obavljati i druge djelatnosti utvrđene aktom o osnivanju i statutom, a koje služe obavljanju spomenutih djelatnosti – odgovorili su.

U tom slučaju je, kažu, potrebno od Ministarstva poljoprivrede dobiti suglasnost.– Gospodarenje šumama regulirano je Zakonom o šumama (NN 68/18, 115/18, 98/19), a Zakonom o ustanovama (NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19) je propisana obveza ishođenja prethodne ocjene usklađenosti akta o osnivanju sa zakonom od tijela u čijem je djelokrugu djelatnost javne ustanove. Stoga u ovom slučaju potrebno pribaviti i prethodnu ocjenu usklađenosti akta o osnivanju sa Zakonom o šumama koji je u ingerenciji Ministarstva poljoprivrede – kazali su iz Ministarstva okoliša.

Ministarstvo poljoprivrede, naravno, nije imalo priliku ocijeniti usklađenost akta o osnivanju sa Zakonom, jer izmjena glavnog osnivačkog akta Ustanove koje donosi Gradsko vijeće, nije ni bilo.

Kad smo nedavno Roberta Koharevića, tadašnjeg ravnatelja, upitali zašto je djelatnost dodana na ovaj način, kazao je da nema ništa sporno.

– Izmjena Statuta je prošla sve potrebne procedure, a po Zakonu o ustanovama i Zakonu o trgovačkim društvima nije postojala i ne postoji zakonska obveza promjene osnivačkog akta pri dodavanju ili promjeni djelatnosti. Obzirom da je Trgovački Sud proveo prijavu upisa, odluka Suda je pravomoćna – kazao je.

Kako smo već naveli, nadležno Ministarstvo se ne slaže s ovakvim tumačenjem.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime