Dugo najavljivana akcija sječe zaraženih borova na Marjanu krenula je tijekom srijede. Sve je krenulo u srijedu ujutro kada je iz okolice Vile Dalmacija otpilano 12 borova zaraženih mediteranskim potkornjakom. Na južnim padinama Marjana broj oboljelih stabala neusporedivo je manji nego na sjevernoj.

Svakodnevno četiri ovlaštena inženjera vrše doznačivanje stabala, a zasad je označeno preko 2.500 stabala. U današnjoj sječi na području Vile Dalmacija sudjelovali su JVP Grada Splita, Parkovi i nasadi i JU Park šuma Marjan. Na terenu se nalazi 30 ljudi na poslovima sječe te pomoćni radnici koji će im pomagati.

Balvani i granje se prevoze i odlažu na privremenom odlagalištu na Benama. Kad se skupi 500-1000 kubika ovlaštena tvrtka će sve to skupa na licu mjesta isjeckati, samljeti i prevesti u zatvorenim kamionima na spaljivanje.

U međuvremenu, Slobodna Dalmacija je tijekom dana objavila video sječe kod Vile Dalmacija. Na snimci se može vidjeti kako radnik motornom pilom sječe stablo koje potom pada ravno na njega. Srećom, radi se tek o manjem stablu. Nadamo se da radnik nije ozlijeđen, ali ni da radnicima na sječi Marjana ne nedostaje potrebnih kompetencija.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime