JE LI OVO BILO POZNATO? Studija tvrdi da je korona u Italiji kružila u rujnu 2019. godine

Stručnjaci su skeptični


SARSCoV2 je cirkulirao Italijom još početkom rujna 2019. godine, mnogo prije nego što se dosad vjerovalo, tvrdi nova studija Instituta za tumore u Milanu i Sveučilištu u Sieni, čiji je glavni autor bio znanstveni direktor Giovanni Apolone.


Studija je objavljena u časopisu “Tumori Journal”.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su sudjelovale u istraživanju raka pluća između rujna prošle i ožujka ove godine, kod 11.6 posto ispitanika otkrivena su antitijela na koronavirus. Kod 14 posto je otkriveno da su antitijela imali već u rujnu, piše Repubblica.it, a prenosi Index.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi između 55 i 65 godina, svi su bili pušači. Gotovo 60 posto ispitanika bili su muškarci, a 50 posto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u rujnu 2019. virus potencijalno bio prisutan u čak pet talijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od rujna do ožujka pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regija.

“Za one ljude kod kojih su antitijela pronađena iz uzoraka krvi danih u rujnu, zaraza se vrlo vjerojatno dogodila u kolovozu”, rekao je Apolone.Prvi službeni slučaj koronavirusa u Italiji zabilježen je 19. veljače.

Znanstvenici skeptični

Dvojica znanstvenika, biolog Enrico Bucci sa Sveučilišta Temple i imunologinja Antonella Viola sa Sveučilišta u Padovi su skeptični oko ove studije.

Kažu da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 posto svjetske populacije koja se susrela s jednim od ostalih koronavirusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog koronavirusa. Drugo, kažu da test koji je korišten u Milanu za otkrivanje antitijela nije validiran.

Skeptičan je i Massimo Galli, ravnatelj zaraznih bolesti u milanskoj bolnici Sacco.

“Recimo da imamo stvarne potvrde slučajeva. Zaista je teško pomisliti da je virus toliko star. Ako jest, treba se zapitati zašto mnogo ranije nije krenula epidemija”, kaže Galli.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime