Prošle subote u poznatom splitskom restoranu Zora bila bila održana je večera čiji je domaćin Veleposlanica Republike Grčke, gdja. Antonia Katzourou. Večera je održana u sklopu festivala Taste the Mediterranean.
Uzvanici su mogli kušati šest sljedova iz tri nacionalne kuhinje; hrvatske, srpske i grčke. Od ikre i paprike, preko sarme punjene vrganjima i skradinskog rižota, do janjetine u začinskom bilju, sve je to bilo servirano na terasi restorana s jednim od najboljih pogleda u Splitu.
Dva slijeda pripremilo je bračni par Tahirović, Sandra i Dane, vlasnici Zore bile.
Naš vrhunski chef, Dane, komentirao nam je jelovnik koji je oduševio sve prisutne.
- Jedan slijed bio je skradinski rižot, jedna od rijetkih autohtonih jela na ovom području. Radi se o dugom kuhanju telećeg rižota koje traje čak 18 sati. Od toga se 9 sati kuha juha od izabranih komada mesa. Ono što je važno jest da je recept star preko 100 godina i radimo ga prema izvornoj recepturi.
Moja supruga je radila spada u modernu i danas najbrže rastuću granu u gastronomiji, a to je veganstvo i vegetarijanstvo. Tako smo se i mi prilagodili tome pa u ponudi uvijek imamo jedno vegansko jelo. Radili smo cvijet od cvjetače koji je bio začinjen maslom od lješnjaka, zapečen kratko, a u podlozi je bila krema od cvjetače, sve uz dosta povrća. Dakle sve ono što je naše izvorno dalmatinsko, a upravo je to sukus naše kuhinje.
Tahirovića smo pitali za komentar grčkih i srpskih tradicionalnih jela koja su se mogla kušati.
- Spremana su jela koja odišu Mediteranom. Tako je Jasmina radila brancin i sarmice punjene vrganjima, a grčki chef Christos Amantos je uvodno jelo radio s feta sirom koji je vezan uz Grčku te ikrom. Za glavno jelo je bila servirana janjetina u krusti od mediteranskog bilja.
Komentar vina?
- Vina su bila dobra. Uvijek preferiram naša domaća vina, ali lijepo je kušati što drugi ljudi rade. Osobno mi pašu svježa vina, kušali smo odležane stvari, ali u principu je bilo jako dobro.
Je li Vas možda nešto inspiriralo da proširite vlastiti jelovnik?
- Svakako, po meni je upravo to biti ovakvih druženja, da kroz druženje vidite što drugi chefovi rade i što kuhaju. Iz toga svega da izvučete nešto što ćete sutra primijeniti. Razmjena iskustava je najbolje što se događa kroz takva druženja.
Valja reći da je desert radila Nataša Marković, dugogodišnja slastičarka legendarnog Novaka Đokovića koji ima jako specifičnu ishranu. Sve što ona radi je prilagođeno tom veganskom svijetu. Tako smo kušali predivnu panna cottu od manga sa ružmarinom i citrusima, što je pravi okus Mediterana.
Večer je bila posjećena i ugodna. Jeste li zadovoljni viđenim?
- Bilo je predivno, točno onako kako smo zamislili. Poslužilo nas je vrijeme pa smo bili na otvorenome. Uživali smo u pogledu na more i imali smo priliku prezentirati sebe i svoj grad onako kako zaslužuje.
Veleposlanica Grčke: Split je otvoren grad bogate povijesti i jako lijep
Imali smo čast razgovarati s veleposlanicom Republike Grčke, Antonijom Katzourou.
Noć je zaista bila posebna. Je li ovo prvi put da je grčko Veleposlanstvo priredilo ovakvu večer u Splitu?
"Mislim da smo prije nekoliko godina sudjelovali u ovom festivalu, ali prvi put je da priređujemo nešto ovako nakon pandemije."
Mislim da je bilo jako uspješno. Jako je dobra kombinacija grčke kuhinje s hrvatskim i srpskim chefovima. Imali smo priliku zaista isprobati mediteransku kuhinju."
Koja vam se kuhinja najviše svidjela?
"Naravno da mi se svidjela grčka hrana, riječ je o tipičnim grčkim okusima. Kuhari su zaista dali sve od sebe. Jako je dobra kombinacija."
Što vam se sviđa kada su vina u pitanju?
"Nisam stručnjak, ali jako su se dobro slagala s jelima koja smo večeras jeli."
Koliko dugo ste veleposlanica u RH?
"Uskoro će biti tri godine."
Kada ste došli u Hrvatsku, je li bilo sve onako kako ste očekivali?
"Bilo je i bolje negoli sam očekivala. Vidjela sam dosta sličnosti između Grka i Hrvata, u mentalitetu, načinu života i načinu razmišljanja. Bila sam pozitivno iznenađena."
Split je drugačiji od Zagreba...
"Split je više turistički grad i meni se sviđa što je uz more. Otvoren je grad bogate povijesti i jako lijep."
Savjet za ljude koji nisu posjetili Grčku?
"Dođite i posjetite nas. Imamo dosta letova koji povezuju Hrvatsku i Grčku. Nadam se da će turisti iz Hrvatske posjetiti Grčku. Tamo se može vidjeti kombinaciju prošlosti sa sadašnjosti i budućnosti. Također se može vidjeti bogatu povijest, spomenike, isprobati ukusnu hranu i dobra vina, upoznati otvorene ljude, vidjeti predivne plaže."
Kakve su cijene u Grčkoj?
"Cijene su razumne. Raspon cijena je velik i ima za svakoga po nešto."
I Hrvatska i Grčka članice su EU. Kakva je perspektiva za Balkan, trebaju li zemlje u okruženju ući u EU brzo?
"Naravno. Mi i Hrvati dijelimo zabrinutost stanjem u okruženju i podupiremo priključenje tom savezu što prije."
Je li situacija na Kosovu opasna za Grčku i Hrvatsku?
"Nadamo se da će situacija smiriti i da će dijalog dati rezultate."
Čime se bavite u slobodno vrijeme dok ste u Splitu?
"Posjećivala sam Split i ranije i jako mi se sviđa. Prije svega uživam u povijesnoj i kulturnoj bašti vašeg grada, ali i predivnim plažama."
Spomenimo da je večeri nazočila veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj, gđa. Jelena Milić, kao i glavna organizatorica festivala Taste the Mediterranean, gđa. Ingrid Badurina Danielsson.