Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom o budućnosti Europe pozvao je vladu u Rimu da sudjeluje u zajedničkom projektu obnove jednog sela u Istri posvećenog esulima.

“Pozitivno je iznenađenje slušati Vaše izlaganje. Od Vas očekujem djela, a ne samo riječi”, kazao je Jakovčić na početku svog obraćanja talijanskom premijeru te nastavio:

“Kao izvjestitelj za Jadransko-jonsku makroregiju želio bih naglasiti da nam je potrebna jaka suradnja na Jadranu. Želim što kvalitetnije odnose između triju zemalja, Italije, Slovenije i Hrvatske, kao i zajedničke projekte na našem moru”, rekao je Jakovčić. Govoreći o politikama Europske unije zastupnik je istaknuo važnost proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana.

U govoru na talijanskom jeziku Jakovčić je premijeru Conteu postavio i nekoliko pitanja vezanih uz financiranje programa talijanske manjine u Istri.

“Zanima me hoće li Vaša vlada uskratiti sredstva namijenjena talijanskoj manjini u Istri i politici dvojezičnosti koju sam, zajedno s kolegama, razvijao u Istri. Želio bih konkretno čuti kakve su Vaše namjere vezane uz projekte dvojezičnosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Za te su nam projekte potrebna sredstva talijanske vlade. Zanima me i jeste li spremni sudjelovati u obnovi jednog sela (u Istri) koje bi bilo posvećeno esulima i europskim narodima”, pitao je Jakovčić talijanskog premijera.

U svom završnom obraćanju talijanski premijer nije se dotaknuo pitanja koja mu je postavio zastupnik Jakovčić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime