Lani smo se u ovo godine mogli ugodno kupati u moru, sredina svibnja donijela je osjećaj ranog ljeta. Ove godine ništa slično. O tome koliko smo “zaglibili” u nestabilno i svježe vrijeme najbolji svjedoči sljedeći službeni podatak za Split, a vrlo slično je i drugdje u Dalmaciji.

Prva dekada svibnja u Splitu (DHMZ postaja Marjan) je s prosječnom temperaturom od 14,4°C bila treća najhladnija posljednjih 70 godina. Hladnije je bilo samo 1957. i 1960.

Temperature mora su od 15 do 17°C, što je nekoliko stupnjeva hladnije u odnosu na isto razdoblje lani.

Subota je donijela još jedno vrlo hladno jutro s obzirom na dio godine. Tako su minimalne jutarnje temperature zraka padale do 3°C, što znači da je pri samom tlu ponegdje bilo i mraza. Jednoznamenkastih temperatura zraka bilo je čak ponegdje uz obalu i na otocima. Danju je ipak posvuda bilo toplo s temperaturama od 18 do 22°C. Jutro je bilo sunčano, a popodne je bilo sve više oblaka. Tlak zraka pada, vjetar okreće na južne smjerove i sasvim je jasno – stiže nam još jedna promjena vremena.

Sa sjevera Europe prema Sredozemlju upravo napreduje veća količina nestabilnog zraka koji će tijekom nedjelje potaknuti stvaranje jake ciklone iznad sjeverne Italije. Ona će se sve više produbljivati i nastaviti kretati prema jugu, a to će našem području donijeti višednevne nestabilnosti.

Nekoliko je elemenata zbog čega se radi o jakoj promjeni vremena. Ona će posvuda donijeti puno oborina sljedećih dana, gotovo nigdje ispod 20-30 litara. Ipak, samo tijekom nedjelje ponegdje će pasti 50 do 100 mm oborine, što može uzrokovati mjestimične bujice. Sljedeći tjedan u dijelovima unutrašnjosti može pasti oko 200 mm kiše, što može dovesti do problema. Na sjevernom Jadranu će biti olujne bure koja će navečer imati orkanske udare, a to će uzrokovati probleme u cestovnom i morskom prometu. Podno Velebita će u ponedjeljak biti udara preko 160 km/h.

Već u nedjelju će u unutrašnjosti osvježiti, no pravo zahlađenje stiže u ponedjeljak. Temperature zraka će u velikom dijelu unutrašnjosti čak i u najtoplijem dijelu dana biti jednoznamenkaste, što je puno hladnije od normalnih vrijednosti za ovaj dio godine. U planine ponovno stiže snijeg. Na Jadranu će više zahladiti na sjevernom dijelu nego u Dalmaciji.

U nedjelju će na cijelom Jadranu biti oblačno s čestom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Jugo će puhati još u početku, osobito na jugu Dalmacije. Bura će prvo zapuhati na sjevernom Jadranu, a navečer i na sjeveru Dalmacije. Drugdje levant i jugo. Jutro toplije nego u subotu, ali danju umjereno svježije, s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 13 do 18°C.

Nestabilno, ali uz manje kiše i znatno više suhih razdoblja bit će u ponedjeljak. Bura će se do večeri proširiti sve do juga Dalmacije. U višim predjelima Dinare i Kamešnice bit će snijega. Danju još relativno toplo, ali navečer slijedi osjetno zahlađenje.

Prognozu za novi tjedan pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime