Dani vikenda u većem dijelu Dalmacije protekli su u znaku stabilnog i prohladnog zimskog vremena. Ipak, hladnoća je popustila osobito u nedjelju, a ni sjeverni vjetrovi nisu tako snažni kao što su bili sredinom tjedna.

Poznato je da bura i tramontana znaju formirati oblake na zanimljiv način, a jedna od specifičnih vrsta oblaka koju najčešće vežemo uz buru jesu lentikuras oblaci.

Altocumulus lenticularis specijalan je tip oblaka koji nastaje prilikom strujanja zraka preko okomite planinske prepreke. Javlja se u njezinoj zavjetrini, i leži negdje na visini vrha prepreke ili malo iznad. Proteže se u paralelnom smjeru s planinom i potpuno je nepomičan. Sporo mijenja izgled, čini se kao da satima stoji na istom mjestu u istome obliku…

Lećastog su oblika, a otuda im i latinski naziv lenticularis. Pojavljuju se na brijegu zavjetrinskog vala koji je nastao zbog prelaženja planine. U nas su Ac len tipični prilikom puhanja bure, u zavjetrini Dinarida.

Neno Marušić, osim lentikularisa, jučer je na nebu iznad Baške Vode snimio je optički fenomen. Radi se o iridescentnim oblacima. Lako su uočljivi jer se na njima mogu primijetiti boje slične duginima. Ovi oblaci nastaju u oblacima koji se sastoje od kapljica slične veličine. Iste su veličine kada nastaju masovno i istovremeno, kao što nastaje altocumulus lentikularis. Oblak mora biti manje-više između promatrača i Sunca – čuvajte oči i senzore fotoaparata! Svaku zraku svjetlosti svaka kapljica malo rasprši preko svojih rubova, a ona se ponovo pomješa poslije kapljice i interferira. Rezultat je ili korona ili ako je oblak nepravilnog oblika pregršt koroninih fragmenata.

Iridescentne oblake ne treba miješati s cirkumhorizontalnim lukom. Usprkos sličnosti na prvi pogled, raspored boja u cirkumhorizontalnom luku uvijek je kao i kod duge, dok su boje iridescentnih oblaka više nasumične. Iridescenciju altokumulusa, cirokumulusa, lećastih oblaka ili cirusa stvaraju sitnije kapljice vode ili kristalići leda manji od onih koji uzrokuju haloe i slične pojave.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime