Malačka je prijevoj na zapadnoj strani planine Kozjaka (477 m n/v). Stara pješačka staza prelazila je Malačku još od srednjeg vijeka, a izgradnja makadamske ceste dovršena je tek nakon 1. svjetskog rata. Konačno asfaltiranje provedeno je 1976. i time su Kaštela preko Malačke povezana suvremenom prometnicom sa svojim zaleđem.

U podnožju, na kaštelanskoj strani, nalazi se naselje Radun. Na Malačkoj je vidikovac s pogledom na Kaštela, Split i srednjodalmatinske otoke, planinarski dom Malačkacrkvica posvećena bl. Alojziju Stepincu i spomenik hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu s imenima sedamdeset poginulih. S obje strane prijevoja Malačke još uvijek se vide bunkeri talijanske kraljevske vojske koja je od 1941. do 1943. g. kontrolirala granicu između Kraljevine Italije i tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Nekoliko stotina metara na istok, na lokalitetu Biranj, nalazi se srednjovjekovna crkvica sv. Ivana Krstitelja koju narod naziva crkva sv. Ivana od Birnja.

Nešto niže, na zagorskoj strani Malačke, nalazi se Birnjača, lokva i bunar s pitkom vodom. Nastali su u srednjem vijeku, a oko njih je bilo i manje naselje. Cesta se prema Zagori spušta prodolinom zvanom Arapovača čije je srednjovjekovno ime Grabrova. Novi naziv je dobila po osmanlijskom razbojniku Ahmetu Perkoviću poznatom pod nadimkom Arap. On je krajem 17. stoljeća pljačkao putnike u toj prodolini. Još niže, u Radošiću, Arapovača završava u zaseoku Bralićima kojega lokalno stanovništvo naziva Podmalačka.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

  1. Kolege planinari i z HPD ” Malačka” sve fotografije koje su snimljene se odnose na područje koje uređuje Planinarski klub “SPLIT” Split. Toliko da se zna

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime