Podijelite

Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Općini Lećevica, Splitsko-dalmatinska županija na korak je bliže cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom i zatvaranju 15 opasnih, neusklađenih odlagališta, među kojima najveću opasnost za zdravlje ljudi predstavljaju Karepovac (Split) i Mojanka (Sinj)

Danas se u Splitsko-dalmatinskoj županiji proizvodi oko 240 tisuća tona komunalnog otpada  godišnje koji se neobrađen odlaže na 15 neusklađenih odlagališta. Na mjestu nastanka, u gradovima i općinama, u takozvanoj primarnoj selekciji, na zelenim otocima i u reciklažnim dvorištima izdvaja se tek 3,30 % otpada (izvor: AZO, 2016.g.)  – papira, plastike, stakla i metala. Zadatak je svih gradova i općina do 2020. godine stvoriti uvjete da se postigne stopa odvajanja otpada od najmanje 50%.

Kakvo je sadašnje gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kako će izgledati u budućnosti, pogledajte u našoj video simulaciji.

Projekt vrijedan 72 milijuna eura

Izgradnjom županijskog CGO omogućit će se ostvarenje ciljeva zadanih Planom gospodarenja otpadom RH. Projekt je to od iznimnog javnog interesa vrijedan 72 milijuna eura kojeg u 72-postotnom iznosu sufinancira Europska unija, 18% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 10% Splitsko-dalmatinska županija.


Centri poput CGO u Lećevici već rade u Europi

CGO u Lećevici projektiran je po uzoru na RCERO u Ljubljani, a kako će izgledati obrada otpada pogledajte u video simulaciji:

CGO u Lećevici pomoći će stvaranju tržišta otpada  u Damaciji

Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koji uključuje i gradnju županijskog Centra za gospodarenja otpadom u Lećevici, zatvorit će se 15 neusklađenih odlagališta od kojih su najveći  Karepovac i Mojanke, dok će se otpad koristiti kao sirovina i plasirati na tržište otpada. Prilika je to za stvaranje nove industrije u Dalmaciji – industriji otpada koja će otvoriti nova, „zelena“ radna mjesta.

Pomoćnik direktora Javnog holdinga SNAGA iz Ljubljane Igor Petek, koji ima bogato iskustvo s mehaničko-biološkom obradom otpada u CGO u Ljubljani, pojašnjava zašto je važna tzv. sekundarna selekcija koja se odvija u centrima za gospodarenje otpadom kao i zatvaranje neusklađenih odlagališta otpada:

– Ciljeve kod recikliranja ćemo postići uglavnom zbog odvojenog prikupljanja otpada, a obrada je potrebna zbog odlaganja. Što prije treba zatvoriti stara odlagališta i pasivizirati ih. Time ćemo najviše napraviti za obradu jer se poneke industrije dosta sirovina može iskoristiti iz odlagališta, poručuje Petek.Podijelite