U prepunoj dvorani u splitskoj Lori održana je promocija knjige izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatka Dalića. Promociju su pohodile brojne poznate osobe iz svijeta nogometa, sporta, politike, glazbe…

Dalić je predstavio svoju knjigu “Rusija naših snova” koju je napisao nakon osvajanja naslova svjetskih viceprvaka na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Među uzvanicima su bila dva ministra aktualne vlade Andreja Plenkovića; Damir Krstičević i Miro Kovač te župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, županijski i gradski vijećnici, ali i Igor Štimac i Marko Perković Thompson.

U promociju je posjetitelje pjesmom uvela klapa Contra, a onda je na platnu pušten 5-minutni film kojim se podsjetilo na dane slave i uspjeha ovog ljeta na nogometnom prvenstvu u Rusiji. Bio je to uvod za izlazak na pozornicu izbornika Dalića koji je pozdravljen gromoglasnim pljeskom. Odmah na početku županijsku povelju uručio mu je župan Blaženko Boban.

Hrvatsko srce je veliko. To smo dokazali u Domovinskom ratu, kulturi, umjetnosti, a to je srce postalo vatreno. Sretan sam i ponosan da ćemo danas na promociji u ime Splitsko-dalmatinske županije uručiti povelju. Neka plameni jezičak na vatrenom srcu i dalje svijetli i mlađim generacijama pokazuje put kako se voli i ljubi svoja domovina, hvala od srca na tome – kazao je župan.Nenad Periš uručio je izborniku zahvalnicu Splitskog saveza športova, a onda je riječ uzeo sam Dalić koji je prvo pozvao na minutu šutnje za preminulog Stanka Poklepovića – Špacu, prvog trenera Zlatka Dalića kada je iz Livna stigao u Hajduk.

– Velika mi je čast vidjeti moje bivše suigrače, prijatelje, kolege. Drago mi je da su podržali mene i moju knjigu, potvrdili su ono o čemu govori – a to je zajedništvo. Kada se pojavila opcija Splita, prihvatio sam je s veseljem jer je Split moj grad i nikad se nisam libio ni sramio reći da sam od rođenja Hajdukovac. To je moj klub – rekao je Dalić zaradivši veliki pljesak.

Dodao je da mu je prvi trener bio Stanko Poklepović te da je Hrvatska izgubila velikog čovjeka i trenera.– Knjiga je nastala na ideji Sportskih novosti, na ideji g. Antolića. Ona govori što je bilo u Rusiji od prvog dana kada sam postao izbornik do velikih dočeka. Ova knjiga treba biti putokaz i dobar motiv mlađim generacijama da nauče i vide da kroz zajedništvo i ustrajnost, borbu, hrabrost i poniznost čovjek može napraviti sve, da mali mogu biti veliki i da u životu ništa nije nemoguće. Ova knjiga je zahvala mojoj obitelji na podršci, zahvala igračima hrvatskim reprezentativcima koji su zaslužni za mene, za uspjeh i za ono što je bilo u Hrvatskoj. Pokazali su vjeru, ustrajnost, kvalitetu i na kraju došli do srebra. Ona je zahvala svim navijačima u Hrvatskoj, BiH i cijelom svijetu koji su navijali za Hrvatsku, tugovali i veselili se. Bit će to lijepo štivo da ostane trajan zapis onoga što se događalo u Rusiji, a po meni je najvažnije da ostane zapis o onome što je bilo za vrijeme i nakon prvenstva, a to je zajedništvo. Mislim da je dosta toga prebrojavanja – tko smo, što smo; tko je gore tko je dolje, tko je jug, tko je sjever. Moramo biti zajedno Hrvatska, jer kako je rekla pobjednička Hrvatska vojska; jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska.

Nisam ni političar ni predavač, ali imam dojam da svatko od nas mora napraviti sve da budemo zajedno, da se dogodi zajedništvo i da Bog da da Hrvatska reprezentacija igra jednog dana na Poljudu, mi to hoćemo – rekao je izbornik.

Na kratkoj panel diskusiji potom su govorili izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko, sportski novinar Slobodne Dalmacije, Frane Vulas.
– Nisam očekivao da ću biti izbornik, da ću voditi Hrvatsku. Kada je stigao poziv bio sam u Splitu. Nisam vjerovao od prvog dana u ovakav uspjeh, ali imao sam cilj da nešto napravimo. Cilj je bio doći do Rusije, a onda proći grupu. Hrvatska ima sjajne igrače, sve se poklopilo i na kraju je taj veliki rezultat na ponos svima nama. Mi svi od nogometa radimo atomsku fiziku, ja sam stvari pojednostavio. Glavni motiv našeg uspjeha je bilo zajedništvo. Moment koji bi izdvojio iz Rusije je 109. minuta protiv Engleza i gol Mandžukića – rekao je Dalić.

– Sjećam se da sam sjedio sa Zlatkom na otvaranju rukometnog Svjetskog prvenstva. Tada mi je rekao da sam ja svoje napravio, a da njega tek čeka muka i pakao. On je uspio ono što nitko nije, ujedinio je cijelu zemlju. Ovdje u dvorani ima dosta poznatih sportaša, imena, ima sigurno i onih koji poznaju nogomet bolje od Zlatka. No, on je napravio ono što nitko od njih ne može. Pronašao je način da sve ukomponira u jednu cjelinu. Ja radim u reprezentaciji i znam da to nije lako. Igrači imaju veliki ego. Zlatko ima najboljeg igrača svijeta Luku Modrića, ja imam Sandra Sukna. Nije lako najboljem igraču objasniti da nešto mora korigirati. Sigurno Luka Modrić zna više o nogometu od Zlatka, kao i Sandro Sukno o vaterpolu više nego ja. Ali, Zlatko je napravio da Luka, Mandžukić, Perišić izgledaju dobro na terenu, što prije njega nije bio slučaj – kazao je izbornik Tucak.

Program je zaključio pjesmom Marka Perkovića Thompsona.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime