I dok neki fakulteti već imaju plan i razrađeno nekoliko rasporeda, drugi svoj tek trebaju donijeti.

Nova akademska godina za neke brucoše počinje već u ponedjeljak 28. rujna, a neki fakulteti još uvijek pripremaju detaljne upute i prilagođavaju se epidemiološkim mjerama.

Kako će izgledati nastava, koja će pravila vrijediti i tko će imati prioritet za nastavu uživo – razlikovat će se od fakulteta do fakulteta – svi slažu najbolji scenarij. Više o tome otkriva RTL.

Pod maskama i na razmaku – osnovna su pravila za početak akademske godine. Brucoši na Veterinarski fakultet stižu već za tjedan dana i za njih će sva nastava biti na fakultetu. Njihovi stariji kolege studirat će po kombiniranom modelu.

– Normalno da mi fali uživo nastava i druženje s kolegama, ali pola pola je dobro rješenje, da možemo barem nešto uživo odraditi – rekla je studentica Sonja Ann Chiddenton.

Mjerit će se temperatura i nositi maske, a usmeni ispiti mogli bi biti i vani. Praktična nastava uživo na fakultetu za sve studente bila je prioritet.

A na Fakultetu hrvatskih studija za 1395 studenata nastava kreće u klasičnom obliku – uživo. Samo u određenim situacijama velike grupe će se prepoloviti pa će se predavanja održavati u različitom terminu ili za polovinu studenata online. Razmišljaju i o nastavi subotom.

– Imamo dovoljno prostora i velikih dvorana u kojima možemo osigurati nastavu, samo u iznimnim slučajevima ide kombinirana nastava – dakle uvjeti da za sve imamo fizičku nastavu su osigurani – ističe Pavo Barišić, dekan Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U velikoj dvorani na Filozofskom fakultetu u Rijeci do sada je moglo sjediti 150 studenata, sada će biti puno tek svako treće mjesto. Postoji 20 različitih studijskih programa, a prioritet je bio što više izbjeći miješanje studenata. Odabrali su kombinirani model nastave i svi izborni predmeti bit će online.

– Napravili smo raspored da su studenti samo dva dana na fakultetu i uvijek u istoj prostoriji. Također, 60 posto nastave će biti “uživo” a 40 posto online, ali asinkrono jer bi to bilo teško održati da bude uživo i online – navodi Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta u Rijeci.

I dok neki fakulteti već imaju plan i razrađeno nekoliko rasporeda, drugi svoj tek trebaju donijeti zbog čega su mnogi studenti u iščekivanju.

– Smještena sam u domu, ali mnogi moji kolege su razmišljali da li da uopće traže smještaj i ima li smisla dolaziti u Rijeku – govori studentica Tabita Crnoja.

Zato se svi nadaju da će detaljne upute o odabranim modelima i održavanju nastave stići što prije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime