Podijelite
 • 229
 •  
 •  
 •  
 •  
  229
  Shares

U sklopu ovogodišnje proslave blagdana sv. Dujma – Dana grada Splita JU RERA Splitsko-dalmatinske županije uz pomoć Grada Splita i splitske Turističke zajednice organizirali su nagradno natjecanje u pripremanju Splitske torte kao dijela naše kulinarske baštine.

Žiri su činili zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, čelnica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, kuharice Sandra Šore i Marija Lulić, slastičarka Tea Mamut, Ivanka Luetić Boban iz RERA-e koja je jedan od glavnih organizatora i inicijator ovog događaja te Cvita Lolić iz Turističko ugostiteljske škole, čiji su učenici i učenice poslije podijelili torte. Torte su ocjenjivali u Galeriji umjetnina, a potom su izašli u Đardin gdje su počastili građane i proglasili pobjednike.

– Zadovoljna sam događajem. Odazvale su se brojne domaćice, a isto tako i škole gdje bih istaknula Turističko ugostiteljsku školu iz Splita, koja je napravila 4 torte za ovu prigodu. Međutim, njihove torte su bile izvan konkurencije. To znači da smo imali ukupno 16 torti koje smo ocjenjivali plus ove 4 od škole, a svih dvadeset torti se podjelilo u Đardinu. – kazala nam je Ivanka Luetić Boban.

Treće mjesto pripalo je Iloni Kirovskaji, drugo je pripalo Ivani Vlah, dok je pobjednica natjecanja bila Stana Mietić

– Malo sam iznenađena, ali opet sam se nadala bar trećoj nagradi jer sam tortu radila s ljubavlju i iskustvom. Ona je orginalna jer je u njoj sve tradicionalno. Sve je ekološki i to su sve proizvodi s mog imanja, tako sam je i ukrasila sa splitskim ružicama koje su jestive. Morate najprije raditi s ljubavlju da bi vam uspjelo, a morate i nešto znati. – istaknula je pobjednica natjecanja.

Žiri nije imao nikako lagan zadatak. Pred njih je stiglo 11 natjecateljskih torti, a sve su bile ukusne.

– Bilo je 20 torti, ali 16 ih je bilo u postupku ocjenivanja jer su tri bile od Turističko-hotelijerske škole. Donošenje odluka je bio veliki izazov jer trebalo je to sve probati i procjeniti okus i izgled. Rekla bi da su se naši dragi sugrađani i sugrađanke potrudili i da je ovo vraćanje splitske torte na naše menije. Za mene su ipak dvije bile koje su odudaralae. Jedna tradicionalnim izgledom, a druga modernim izgledom i okusom. – kazala nam je dogradonačelnica Jelena Hrgović.

Članica žirija Sandra Šore kazala nam je da se naježila dok je probavala torte za ocjenjivanje jer ju je okus vratio u neka prošla vremena.

– Natjecatelji su se jako potrudili. Mislim da je splitska torta u posljednje vrijeme zastupljena na stolovima sve češće. Recimo ja sam prije 4,5 godina imala na meniju i bila je jako tražena. Čini mi se da će se nakon današnjeg dana sve više tražiti. Ima jako dobrih torti i po izgledu i okusu, ali jedna me posebno podsjeća na onaj sta štih. Baš ono da se naježite. Pamtim taj okus – rekla nam je Šore.

Cilj ovog natjecanja je da se splitska torta na velika vrata vrati ponovno na splitske stolove.Podijelite
 • 229
 •  
 •  
 •  
 •  
  229
  Shares

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime