Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da ga puste iz istražnog zatvora gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom travnja, povisio kaznu u aferi Planinska.

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je zatvoren.

“Izvanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda, ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi se trebale moći pobijati”, kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Ustvrdila je da je riječ o potpuno krivoj praksa, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu, piše Index.

Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu imati više sreće odvjetnik Ćedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće već “pravno pitanje”.

“Suština našeg prijedloga se zasnivala na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili. Postoji javni pogovor, a ako nije pravomoćna postoji mogućnost da se obratite Županijskom sudu za ukidanje pritvora jer je to moguće do pravomoćnosti. Županijski sud je stanovišta da, s obzirom na uvriježenu praksu Vrhovnog suda da se takve stvari usmeno rješavaju, a tek onda pismeno, nemamo formalne pretpostavke da se njima obratimo”, kazao je Prodanović.

Na pitanje je li u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili i zakonska rješenja Sloković je kazala da nam “zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa”. “To je presedan. Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera”, ustvrdila je odvjetnica.

U zatvoru od početka travnja

Podsjetimo, obrana bivšeg premijera Ive Sanadera zatražila je ukidanje istražnog zatvora u kojem je završio nakon što mu je Vrhovni sud početkom travnja povisio kaznu u aferi Planinska, a izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odluku bi trebalo donijeti u petak.

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je završio u istražnom zatvoru.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da obrana smatra spornim što rješenje o određivanju istražnog zatvora sadrži samo ono najopćenitije pa tvrde da im je prekršeno konvencijsko pravo na obrazloženu odluku.

“U rješenju se kaže da je Sanader osuđen na kaznu zatvora dulju od pet godina, a obrana navodi da oni ne znaju kolika je točno ta kazna te koja je to odluka na koju se poziva rješenje”, kazao je Devčić Hini jučer.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. travnja. Vrhovni sud je ranije istog dana završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, javlja Index.

Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka Vrhovnog suda bude napisana i dostavljena strankama u postupku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime