Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1949.) i državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH.

Osumnjičenici su ispitani u državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Ravnateljstvo policije u četvrtak je izvijestilo da su dvojica hrvatskih državljana rođeni 1948. i 1963. godine uhićeni u akciji koju je uz policiju provelo osječko Županijsko državno odvjetništvo i Sigurnosno-obavještajna agencija, piše N1.

Sumnja se da su prvoosumnjičeni, tada 43-godišnjak i drugoosumnjičeni koji je imao 28 godina, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 20. studenog 1991. na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, “zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru”.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su tog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na Ovčari, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici morali proći, a “sve sa ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika MUP-a i drugih dragovoljaca pripadnika Hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila”.

“Prolazak kroz ‘špalir’ značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo – tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju”, navode u policiji.Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske policije, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Ratni zločini prioritet Ravnateljstva policije

U MUP-u ističu da je istraživanje raznih zločina prioritet Ravnateljstva policije. Podsjećaju da je 2018. osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina.

Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra Ovčara u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica.

Tijekom 2018. i 2019. kazneno je prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, a prijavama su obuhvaćeni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline te ratnog zločina u Mekim Docima na području Obrovca na štetu 67 osoba.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime