Novinari 24 sata razgovarali su jučer s ocem žrtve zlostavljanja i s mladićem.

Snimke sramotnog premlaćivanja i maltretiranja mladića od kojeg petorica nasilnika iznuđuje novac, digla je na noge ne samo hrvatsku javnost nego i splitsku policiju koja je u nedjelju u ranim poslijepodnevnim satima uhitila dvojicu – jednog maloljetnika i jednog punoljetnika.

Iživljavanje nad nesretnom žrtvom traje nekoliko minuta, a u nasilju prednjače dvojica koji ga mlate šakama po glavi, udaraju nogama i ponižavaju. Sve se odigralo u stražnjem dvorištu crkve u jednom od sedam Kaštela, između pustih zidova crkve i župnog dvora. Dvorište je dobro skriveno od pogleda s ulice. Kako je razvidno sa snimke, dvojac napada mladića, a dvojica se drže po strani i povremeno nešto dobacuju dok jedan mladić snima bešćutno iživljavanje.

Dva videa su osvanula na društvenim mrežama i očito je da su od nesretnog mladića s poteškoćama u razvoju tražili novac.

– Je, moj sin se žalio da je bio dužan neke pare. Koliko sam shvatio, oni su mu plaćali pića, a onda su tražili da im vrati taj novac. Primijetio sam da se s njim nešto događa, on ima traume, trza po noći, ne može spavati… A primijetio sam i da sam sa sobom priča – rekao  je otac žrtve.

Kako je sve krenulo

Potom je zlostavljani mladić detaljno opisao kako su ga uzeli “u žrvanj”.

– Trebao sam ići s njima u Sinj na Veliku Gospu, dogovorili smo se da svak’ ponese po 200 kuna za piće, pečenje i gorivo. Ja sam taj dan trebao imati 200 kuna, ali nisam ih dobio. Ipak sam otišao s njima, oni su me počastili i vratili kući. Prošle subote su me dočekali i tražili dvije tisuće kuna. Imam neki skuter koji sam im dao i rekao da mi otpišu dug, no majka od jednog od njih sumnjala je da je motor ukraden pa su mi ga vratili. Rekli su mi da na sve zaboravim. A onda su tu subotu došli po mene u kuću, izveli me tu ispred crkve i evo, sad je sve u policiji – rekao je za 24 sata.

Pitali su novinari 24 sata susjede, kucali na vrata župniku… Ali baš nitko od onih koje su željeli priupitati znaju li za ovu nasilnu ekipu, nisu bili raspoloženi za razgovor s medijima.

– Ma nemojte me ništa pitati, ja tu blizu živim, i ne želim imati posla s takvima – odmahuje  rukom stariji Kaštelanin.

Slično su odgovorili i drugi, očito se bojeći odmazde, lokalnih divljaka kojima očito ništa nije problem napraviti kad su već na zub uzeli slabijeg od sebe.

Događaj zgrozio sve

Dvojac koji prednjači po nasilju su 18-godišnjak koji je na snimci u kratkim narančastim hlačama, te mladić koji ima dužu kosu. On je navodno još maloljetan. Nakon što je snimka izašla u javnost, na društvenim mrežama su se oglasili iz boksačkog kluba Leonid gdje kazuju da je na snimci jedan od njihovih bivših članova, te da ga izbacuju jer ne toleriraju nikakav oblik nasilja. A psihičko i fizičko zlostavljanje zgrozilo je sve, i one koji ih poznaju i one koji uopće ne znaju tko su akteri.

– Šta se mora dogoditi ovi put? El triba? Kao Uskok kad uđe u kuću? El triba? Il poskok? – pita dugokosi mladić vidno preplašenog, izmaltretiranog momka nakon što su ga okružili.

– Čekaj, kad ćeš s parama?! – pita ga drugi iz ekipe.

– Čekaj, triba vidit koga pitat – govori nesretni momak spominjući nekakav posao na što ga jedan od napadača udara po glavi. Dio razgovora se potom ne čuje zbog zrakoplova.

Jasno je kako se žrtva pokušava zaštititi, diže ruke što je dodatno razbjesnilo napadače.

– Spusti ruku! – naređuju mu na što mu žrtva ponavlja da će nekoga pitati novac.

– Ajde, pitaj da ne bi dobio šakom u glavu – govore mu, nakon čega se ponovno uključuje dugokosi opet ga upozoravajući da spusti ruku dok s njim priča. Guraju ga o zid. Žrtva se pravda. Ne može pobjeći.

– Neću nikoga tuć’, neću nikoga tuć’ – govori im prestrašeno.

– Spuštaj ruke! – viče mu dugokosi, a mladić u narančastim hlačama pokušava ga dohvatiti zamahnuvši kružno nogom prema njegovoj glavi. No taj put je promašio, ali drugi put uspijevaju ga udariti nogom u vrat nevjerojatno brutalnim udarcem. Mladić pada na pod, drži se za glavu, pišu 24 sata.

– Pare, kad ćeš vratit – opet ga pitaju na što žrtva pita koji je dan, a oni ga ismijavaju.

– Dajte mi neki rok – kaže žrtva.

– Imaš dva dana – govore mu, nakon čega ga napadači nastavljaju okrutno mlatiti i ponižavati.

– Ajde, potrudi se svim silama. Za dva dana da si donia dvi iljade kuna – govore mu dok ga šamaraju po glavi i udaraju nogom dok on bespomoćno pada u grmlje.

Nakon toga ekipa se razilazi.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime