IRSKA TVRTKA TRAŽI RADNIKE U HRVATSKOJ “Četveročlana obitelj može živjeti s jednom plaćom”

"Razgovor je prošao u redu, kontaktirat će me u ponedjeljak, znači najkasnije 10.10. da bi išao gore. Mora se, računi ne pitaju"

Kako nesigurnost radnika u Hrvatskoj raste i kako se sve teže pronalazi siguran posao, tako ruke trljaju inozemni poslodavci. Već dva tjedna vodeća irska tvrtka u distribuciji hrane u Hrvatskoj traži nove radnike, a nakon što su obišli Slavoniju, stigli su i u Rijeku. Očekivali su dobar odaziv u dva dana, ali broj zainteresiranih ljudi koji su došli na razgovor za posao ih je šokirao.


Sve ide brzo, kandidati ostavljaju životopis i obavljaju intervju na engleskom, piše RTL.

“Razgovor je prošao u redu, kontaktirat će me u ponedjeljak, znači najkasnije 10.10. da bi išao gore. Mora se, računi ne pitaju”, kaže Goran Dolušić.

Dobro to zna 36-godišnji trećemajac koji i sada radi kao skladištar i strepi za budućnost u riječkom škveru. Razmišlja o Irskoj.

“Ako imate 11,95 po satu koje cirka pomnožite sa 180 sati mjesečno, to vam je 2160 eura mjesečno, na smještaj izgubite nekih 500, 600 eura, 500 eura za hranu, koliko vam ostane ovisi koliko trošite”, kaže Branko Briševac.

Radnike traži najveći irski privatnik. Bave se distribucijom hrane, imaju 35 tisuća ljudi, a traže kvalitetne radnike za skladišta oko Dublina. Hrvatima u početku plaćaju smještaj i refundiraju putni trošak. Plaća je svakoga četvrtka.“Samac doduše plaća malo veći porez zbog porezne olakšice, obitelji imaju manje poreza, samac može, ja bih rekao uštedjet dovoljno za pristojan život, ali može se živjeti, tročlana obitelj, četveročlana s jednom plaćom”, kaže Marko Hrebak, član menadžmenta irske tvrtke.

Posao je fizički težak, ali raste, pa svaki mjesec trebaju po pet novih radnika u svakom od gotovo desetak skladišta. Obišli su Osijek, Vukovar i Vinkovce gdje im se u tri dana ukupno javilo oko 150 ljudi. U Rijeci toliko samo prvi dan, a i danas je isti interes.“Nismo očekivali u Rijeci, ipak je Rijeka na glasu kao gospodarski razvijeniji dio Hrvatske”, kaže Hrebak.

Dodaje kako su Hrvati na glasu kao odlični radnici, javlja RTL.

“Tražim novi život u Irskoj, i ne znam da li imam planove se vraćati”, kaže Loris Vinceković.

Najbolji će gore raditi za manje od mjesec dana. Ostali ostaju u bazi podataka pa će ih zvati po potrebi. Novi dolazak po hrvatske radnike Irci najavljuju na proljeće.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime