Mlađem maloljetniku, koji će za mjesec dana napuniti 16 godina, nakon ispitivanja pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu određen je – istražni zatvor!

Na Bilicama se ipak neće zadržati dugo, mora se provesti kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje te utvrditi stanje u kojem se nalazio mladić kada je počinio strašni zločin u Sukoišanskoj ulici u Splitu.

Pred istražnim sucem je djelovao puno smirenije, suvislije nego 24 sata ranije, kada je krvavih ruku i odjeće banuo u sjedište Policijske uprave u Splitu, stotinjak metara od mjesta zločina. Večeras je ostavljao dojam da razumije što mu se stavlja na teret, no njegovo zdravstveno stanje kao i pitanje je li konzumirao zabranjene supstance tek će se utvrditi u nastavku postupka.

U nedjelju popodne oko 18 sati je kucao na vrata nekoliko stanova, bez uspjeha, da bi na trećem katu, ništa ne sluteći, Helena M. (89) otvorila vrata stana: gurnuo je nesretnu staricu, a odmah potom je izudarao rukama po glavi i tijelu, a kako bi je spriječio da dozove pomoć, usmrtio je udarcima nogom u glavu, dok je već ozlijeđena žena ležala!

Čini se da nije koristio nikakvo oruđe niti druge predmete, barem prema do sada pronađenim dokazima. U cijeloj strašnom zločinu možda i najbizarniji je potpuni nedostatak motiva. Staricu nije poznavao niti imao razloga za osvetu, a iz stana nije odnio nikakve vrijednosti niti novac, koji je bio odložen u hodniku – plaća mlađeg sina s kojim je 89-godišnjakinja živjela, a koji je na nesreću u nedjelju popodne bio u smjeni radeći kao zaštitar.

POVEZANI SADRŽAJ: U pripremnom postupku prema mladiću tužiteljstvo je zatražilo istražni zatvor po tri točke, no istražni sudac za mladež koji je u ovom slučaju nadležan odredio je istražni zatvor po dvije osnove: opasnost od ponavljanja djela te osobito teške okolnosti djela.

Maloljetnik je kazneno prijavljen zbog teškog ubojstva, a taj “kvalificirani” oblik ubojstva također mora biti po (barem) jednom od šest zakonski propisanih slučajeva. U ovom slučaju je u pitanju ubojstvo “posebno ranjive osobe zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće”, ali i jer je počinjeno na “okrutan ili podmukao način”.

Punoljetne osobe bi u slučaju ovakvog zločina u RH bile suočene sa zatvorskom kaznom do 50 godina, dok je za maloljetnike, a konkretno je riječ o mlađem maloljetniku (osobi staroj između 14 i 16 godina), moguće odrediti odgojne mjere. Najteža je boravak u odgojnoj ustanovi za maloljetnike, ali ne dulje od tri godine.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime