INTERVJU Zavirite u čarobni svijet dubrovačke umjetnice

"Iznimno sam povezana s prirodom pa se trudim od napuštenih prirodnih blaga napraviti nešto posebno i jedinstveno što će nastaviti živjeti jednim posve novim životom. " -kaže Dolores.

Zmajevi, sove i jednorozi su tek mali dio čarobnih bića proizašlih iz fantasy radionice mlade Dubrovčanke Dolores Brbore, a mogi njeni radovi već krase domove diljem svijeta. Ova kreativna studentica prve godine diplomskog studija Medija pri Dubrovačkom sveučilištu uspjela je ono o čemu mnogi maštaju – svoj hobi pretvoriti u posao.


Figurice izrađuje već dvije godine, a počela je, kaže, sasvim slučajno.

– Polimernu glinu kupila sam djelomično iz zafrkancije da vidim bi li znala izraditi nešto od nje i instantno je postala medij u koji sam se zaljubila. Od samog početka pravila sam zmajeve i starinske lanterne jer obožavam fantastiku i duh minulih vremena, a svi u mojoj okolini su jako pozitivno reagirali na kreacije tako da pretpostavljam da mi je od početka stvaranje skulpturica “išlo”. – kaže Dolores.

Najviše izrađuje umjetnički nakit inspiriran prirodom, fantastikom i mitologijom, a za izradu figurica joj nekad treba i do osam sati.

– Radim s materijalima koje sama pronalazim u prirodi kao što su školjke, jelenji rogovi, poludragi kamen i slično te oko njih ukomponiram skulpture od gline. Iznimno sam povezana s prirodom pa se trudim od napuštenih prirodnih blaga napraviti nešto posebno i jedinstveno što će nastaviti živjeti jednim posve novim životom. Priroda je također neiscrpan izvor inspiracije jer ona stalno komunicira s nama. U svijetu kojekakvih umjetnih tvorevina i lažnih vrijednosti, ona je čista, autentična, neiskvarena i postojana. Svaka figura zahtjeva minimalno tri do četiri sata za realizaciju, a  najčešće  i „puno radno vrijeme“.

Njene kreacije su odmah pronašle svoje kupce, a osim zarade, donijele su joj i nova prijateljstva.


– Nije bilo teško ući u prodaju jer se sfera zainteresiranih ljudi pojavila instantno, a otvaranjem društvenih mreža te naposljetku prave online trgovine se samo iz dana u dan povećava. Moje kreacije su otputovale gotovo na sve kontinente, državama više ne znam ni broja! Stekla sam i neka nova poznanstva. Ono što obožavam kod zajednice umjetnika u krugovima na koje sam nailazila je količina podrške koju daju jedni drugima. Radi se o jednoj toploj i poticajnoj atmosferi koja pruža dovoljno prostora za svakoga.

Iako je Dubrovnik prvenstveno turistička destinacija kojom prevladavaju suvenirnice, kronično nedostaje originalnih suvenira. Ova mlada kreativka kaže da je takva, masovna proizvodnja, ne zanima.– Dubrovniku fali puno toga, a ponuda originalnih suvenira je tek jedan segment. Suveniri su izuzetno profitabilan biznis, no za mene u tome nema ispunjenja niti duha ikakve umjetnosti.  Ipak, tko voli nek izvoli, nijedan posao nije za osudu.

Svoju online trgovinu nazvala je Regnum Draconis, što na latinskom znači kraljevstvo zmajeva, a iza svake njene kreacije stoji jednako impresivna priča.

– Imam svoju online trgovinu na platformi Etsy u kojoj se mogu razgledati i kupiti moje kreacije, ona sadrži detalje o izradi i inspiraciji, a nove kreacije stižu u prosjeku jednom tjedno, ovisno o vremenu s kojim raspolažem.  Ime iza kojeg stojim je Regnum Draconis što na latinskom znači kraljevstvo zmajeva, pa me se pod tim nazivom može naći i na Facebooku, Instagramu i blogu Regnum Draconis.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0