Dalmatinska zagora je lani dobila važna turistička priznanja, a turističke brojke od Vrlike do Vrgorca svake su godine sve bolje. Među sredinama u Zagori koje se mogu pohvaliti najvećim brojkama po broju ostvarenih dolazaka i noćenja je Dugopolje.

Uoči još jedne turističke sezone razgovarali smo direktorom TZ Općine Dugopolje, Tomislavom Balićem.

– Na nedavno održanom kolegiju direktora turističkih zajednica tema je bila priprema nadolazeće sezone. Teme smo podijelili po klasterima, odnosno područjima kojima pripadamo. Splitska rivijera, otoci, Dalmatinska zagora i Makarska rivijera. Govorili smo o pripremi sezone po pitanju cikloturzima, aktivnog turizma, uskoro izlaze brošure i mape tematskih staza na području cijele županije i sl.

Kako Dugopolje surađuje s obalom i ostatkom Zagore u turističkom smislu?

– Suradnja je dobra i kvalitetna, a naravno da uvijek može bolje. Puno toga ovisi o nama samima. Puno toga ovisi o aktivnostima turističkih zajednica, ali i o zakonu koji će se pisati. U Zagori dobro radimo i surađujemo svakodnevno pa smo zadovoljni.

Ljeti se zbog turizma na obali i otoci značajno poveća potrošnja hrane. Znamo da Zagora na tom području itekako imamo što ponuditi, koristi li se taj segment dovoljno, da se turistu ponudi i domaća hrana?

– Nažalost, samo manjim dijelom. Poljoprivreda je ta koja se treba puno više razvijati i Zagora treba hraniti obalu, to je konačni cilj. Danas se to događa u manjoj mjeri, a tu je ogroman prostor za napredak.

Vezano uz ovu temu, načelnik je spominjao zelene tržnice u aktualnom mandatu.

– Tržnice su u fazi projektiranja. Čekali smo određena sredstva koja se još uvijek nisu realizirala, a nadamo se da će biti u skoroj budućnosti. OPG-ova ima sve više i to je dobra vijest. Turisti sve više traže autentičnu i domaći hranu.

Zadnjih godinu dana zagora je dobila određena turistička priznanja, a i brojke su sve bolje. Malo se javno ističe da se većina turizma u Zagori događa u Dugopolju?

– Istina. Imamo hotel s 4 zvjezdice sa skoro 400 kreveta na području općine. On čini glavninu našeg prometa, iako smo ostvarili i 12 tisuća noćenja u privatnom sektoru. Ipak je hotel čini glavninu tako da sada imamo preko 70 tisuća noćenja na području općine što je doista velika brojka za malu općinu.

Što su turisti najradnije posjećivali u 2018?

– Prije svega, Dugopolje se nalazi na dobroj lokaciji, dobro je povezao sa Splitom i obalom, a ostatak Zagore je praktički na sat vremena vožnje. Dugopolje ima svoje prirodne ljepote i povijesne lokalitete koji su turistima sve zanimljiviji.

Makarska sve više svojih turističkih nastojanja okreće Biokovu, koliko Dugopolje uzima Mosor u obzir?

– Nedavno smo u prostorni plan uplanili planinarski dom na lokaciji ispod Debelog Brda na Mosoru. Dobili smo sredstva za nove planinarske staze i revitalizaciju postojećih staza. Imamo tracking i trail utrke na Mosoru. Jedna će biti u rujnu, „Dalmacija stage run“. Imali smo u siječnju, rekao bih da radimo koliko možemo u granici postojećih resursa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime