U Splitu je već neko vrijeme aktualan i za građane otvoren festival pod nazivom „Evo ruke“ koji se i ove godine održava u splitskom Đardinu.

„Evo ruke“ je moderni festival urbane glazbe koji podrazumijeva 31-dnevni niz svakodnevnih, cjelovečernjih i besplatnih koncerata na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija. Festival je u punom jeku, zaljubljenici u kvalitetnu glazbu svaki dan uživaju na otvorenom, a u narednim danima ljubitelji jazza moći će doći na svoje.

Naime u petak i subotu splitski Đardin će posjetiti jazz velikani, najavili su nam  organizatori. Nadolazeći Festival kreativne i improvizirane glazbe 2020. u razgovoru nam je najavio Stevo Vučković Stivi (aka Stiv Stividen), utemeljitelj i izvršni producent Split Open Jazz Fair-a, Split Blues Festivala i Revije Urbane KulturE – EVO RUKE.

Stivi, Festival improvizirane glazbe, vjerujem na radost mnogih. Malo nam u kratkim crticama predstavi sve sudionike.

– Doći će nam Peter Smith & The Hosters iz Splita – to je off projekt gitarista TBF, bubnjara Black Coffee i basista Otprilike ovako. Instrumentalna fusion glazba temeljena na izvanrednom gitarskom tonu i tehnici Nikše Mandalinića i sažima jazz, rock, world music i primjese dalmatinskog zvuka.

Osim njega tu će biti i Elena Stella & A.J. Jazz Trio – Elenu smo više puta gledali u Voice-u ali njen mekani ali i napukli glas izvanredno se uklopio uz klavirsko sviranje Ante Jeličića čija je zaljubljenost u Monkov izričaj vrlo primjetna. Njihov repertoar je sastavljen od jazz standarda ali i vlastitih autorskih kompozicija. Ova zadarsko-biogradska ekipa svojom glazbom oduševit će i one najzahtjevnije.

Doringo nam dolaze iz Zagreba, nisu usko vezani uz jazz, ali njihova autorska instrumentalna glazba odiše autohtonim zvukom te svirački koketiraju čak i sa simfo rockom. Uz to, njihova glazba je vrlo često u radijskom prostoru te od njih očekujmo puno.

Just jazzy iz Splita su prekaljeni pregaoci jazz forme s izvanrednim instrumentalistima Juricom Karuzom na klaviru, Jadranom Dučićem Čićom na bubnjevima i Zvonimirom Boldinom na flauti te odličnom vokalnom solisticom Silvanom Skopljanac.

Kako je organiziran program i u čemu će obožavatelji moći uživati u naredna dva dana?

– Program obje večeri počinje točno u 21:00 s instrumentalnim izvođačem te u 22:00 nastavlja s vokalnim izvođačem. Ali, treba naglasiti kako će već dan prije kao dio Split Open Jazz Fair-a u Etnografskom muzeju Split biti postavljena izložba Jazz velikani u Etnografskom, autora Davora Hrvoja, doajena hrvatskog jazz novinarstva (Vrijeme je za jaz). Davor će s nama biti za cijelo vrijeme trajanja SOJF-a te će sudjelovati u izradi dokumentarno-mozaične emisije Kronika SOJF-a koja će se po montaži prikazivati na Hrvatskoj radioteleviziji HTV3.

S obzirom na epidemiološke uvjete, kako će biti organiziran sami koncert i ciklus glazbenih događaja na festivalu?

– Svi koncerti, ne samo dvije večeri SOJF-a, već svih 31 večer EVO RUKE provode se u skladu s preporukama i mjerama HZJZ i to je vrlo zahtjevan zadatak. Osim postavljanja ograda na pola parka kako bi se ispoštovao maksimalni broj posjetitelja na otvorenom (do 1.000), stolovi za sjedenje i konzumaciju su postavljeni na potrebnom sigurnosnom razmaku, svi posjetitelji ulaze na festival besplatno uz obavezu upisivanja imena i prezimena te kontakt broja u knjigu na ulazu.

Potaknut dosadašnjim iskustvom, smatraš li da Split ima svoje obožavatelje jazz glazbe?

– Split ima puno pobornika jazz glazbe, ali Split nema ozbiljan jazz klub i Split nema 365-dnevni kontinuitet u ponudi jazz programa te tako ne može ni stabilizirati jazz scenu kakvu imaju npr. Zagreb i Rijeka.

Sprema li se onda ove godine jedan kvalitetni jazz spektakl u Đardinu? Misliš li da će građani uistinu uživati?

– Jazz u principu nije glazba i show za spektakl, naravno da smo angažirali vrhunski razglas i rasvjetu te stručne ljude koji znaju kako se to radi, ali ono što je spektakularno su izvođači koji samim tim što sviraju glazbu od koje se u Splitu i Hrvatskoj ne može pristojno živjeti, i dalje uporno inzistiraju na tome. Čista ljubav i velika umjetnost.

Za kraj, tvoja poruka svim Splićanima i gostima. Možeš ih svojevrsnom ili svojom specifičnom porukom pozvati na ovaj festival, ali i da dođu podržati sve ostale događaje u sklopu sedmog izdanja „Evo ruke“.

– SOJF ima crno-bijeli vizualni identitet, a ja uvijek pozivam gledatelje s „Jazz u boji, građanine.“ Mali paradoks ili čisto poigravanje osjetilnim obrascima jer jazz je u suštini sloboda. Sloboda glazbenog izražavanja ali i sloboda kao univerzalna vrijednost. Moja poruka je da tko god dođe do Đardina sigurno neće zapeti za krivu notu…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime