INTERVJU Osvajači svjetskih i europskih odličja: “U Splitu je sve opuštenije, spontanije i ugodnije. Taekwondo klub Marjan nam je pružio sve što nam nedostaje”

Posljednjih godina stotine tisuća Hrvata odlazi van Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima, a rijetke su situacije gdje netko napusti Švedsku da bi se doselio u Hrvatsku

Posljednjih godina stotine tisuća Hrvata odlazi van Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima, a rijetke su situacije gdje netko napusti Švedsku da bi se doselio u Hrvatsku. Upravo to napravili su Nikita i Leon Glasnović, oboje osvajači svjetskih ili europskih odličja, oboje među deset najboljih na svjetskim rang listama, a Nikita i polufinalistica olimpijskih igara u Riju 2016. godine.


– Iz Švedske smo stigli u taekwondo klub Marjan zato što nismo imali dovoljnu podršku u Švedskoj i željeli smo pojačat razinu treninga, a Marjan je bio jedini klub za koji smo znali da ima vrhunske uvjete i vrhunske sportaše tako da smo spakirali kufere i krenuli za Split i Hrvatsku. Ovdje smo dobili sve što nam je nedostajalo, potporu sustava, trenere, fizioterapeute, nutricioniste i sparing partnere koji su nam najviše nedostajali. Konkurencija je kud i kamo veća, fokus na trening nemjerljivo veći i to je ona razina koju nismo mogli dobiti u Švedskoj. Pored toga, problem Švedske je što većinu malih sportova gore doživljavaju kao hobi dok je u Hrvatskoj taekwondo na jednoj puno ozbiljnijoj i profesionalnijoj razini.

Promjena države sigurno nosi puno neizvjesnosti i put u nepoznato.

– Promijenio nam se bitno način života, preselili smo od kuće, ostavili prijatelje u Švedskoj, razdvojili se od roditelja. Srećom, svidio nam se tempo i način života koji imamo ovdje, stekli smo nove prijatelje u klubu i sad kad smo bili prošli tjedan u Švedskoj osjetili smo da to nije više naš dom nego da je kući u Hrvatskoj. U početku nije bilo lako, ali smo imali veliku podršku roditelja i jedno drugome smo bili potpora. Puno su nam pomogli i treneri kao i ostali sportaši u klubu da nam prijelazno razdoblje prođe što bezbolnije.

Dolazak u novu državu nije značio samo novi način treninga i bolji sportski uvjeti.


– Općenito je velika razlika između te dvije države u načinu i poimanju života. U Splitu je sve puno opuštenije, spontanije i ugodnije dok je u Švedskoj sve bilo isprogramirano. Obje su države lijepe, ali je klima nemjerljivo bolja u Splitu u odnosu na hladnu Švedsku.Nikita je pored polufinala olimpijskih igara vlasnica čak sedam svjetskih i europskih odličja od čega tri u seniorskoj konkurenciji, na europskim smotrama je osvojila srebro i broncu dok je na svjetskom prvenstvu u Mujuu bila brončana. Leon je obiteljskoj kolekciji dodao još jednu europsku broncu iz mlađih uzrasnih kategorija.

– Daleko sam još od ostvarenja svojih snova i želim još puno raditi kako bih osvojila olimpijsku medalju i zlato na europskom ili svjetskom prvenstvu. Imam zlatne medalje iz mlađih uzrasta i želim opet biti na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja – dodala je Nikita.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime