Restoran Familija u Žrnovnici otvorio je svoju terasu ovog proljeća. U vrlo kratko vrijeme postao je omiljeno odredišta za sve željene istinskog odmora u predivnoj zelenoj i cvjetnoj terasi uz rijeku i slapove, te izvrsne spize.
Čarobna lokacija svojom ljepotom jedinstvena je na širem splitskom području, no osim estetskog doživljaja ništa manje spektakularan nije ni onaj gastro. Zbog toga smo razgovarali s kuharom Pavom Turićem i vlasnikom Darkom Slivarom.
Kako je nastao tvoj spoj s restoranom Familija?
Pave:
Spoj sa restoranom Familija nastao je zahvaljujući poznanstvu sa vlasnikom koji je ujedno i „kolega po struci“ tj.kuhar. Na jednoj ćakuli iznio mi je svoju viziju cijelog projekta... i poklopilo se. Cili život sam u „domaćoj spizi“ tako da mi nije puno tribalo prihvatit se onog što ujedno i nas nekolicina kolega zagovaramo godinama, što se u ovoj nazovimo ugostiteljskoj globalizaciji izgubilo. Guštanje sa sebi dragim ljudima, spiza po domaću i još u ovakvoj prirodnoj oazi ....drito u sridu..... i moj spoj sa Familijom.
Što je prethodilo ovom projektu? Kakav je tvoj dosadašnji put?
Pave:
Da nešto ovakvo prihvatim nije bilo teško kad imate istu viziju iliti iste gušte kako kažemo. Zagovornik sam domaće, autotohne spize i cili moj kulinarski put je obilježen tradicionalnim ricetama bez obzira jesam li naviga ili bio „u kraju“. Nakon godina izbivanja od kuće i rada na sve bande svita fali vam druženje sa prijateljima, familijom, bilo na kavi ili uz bokun dobre spize i čašu vina. Zaželite se kuće, spize i familije i ponudi vam se projekt koji je sve to.....FAMILIJA
Kako prolaze tvoji prvi dani u Familiji? Razvija li se priča u smjeru koji si zamislio?
Pave:
Još smo kako se kaže u povojima, al priča se razvija kako sam zamislio. Pripoznaju nas već nakon kratkog vrimena šta smo otvoreni i to mi je drago, znak da smo na pravom putu. Tribat će još puno toga, al trudit ćemo se i razvijat svi zajedno. Kao i prava Familija.
Gdje vidiš Familiju za nekoliko godina? Kako se želite pozicionirati?
Pave:
Vidim je tamo di ćemo je i odvest svi zajedno. Da budemo misto (restoran) puno smija, šušura, dobre spize i ćakule uz rijeku Žrnovnicu, di ćete doći i osjećati se kao dio Familije.
Darko:
Pa Pave je u biti rekao ono šta i ja mislim. Želja nam je imati stalne goste, da se razne generacije sa nama druže i rastu sa nama. Da postanemo prepoznatljivi po domaćoj spizi i obiteljskim druženjima.
Koja je tvoja najdraža kuhinja i najdraže jelo?
Pave:
Domaća ili babina i materina. Volim sve, dobru peku, jegulje, žabe, kakav tingulet, gradela, al kad je dobro društvo da je bokun domaćeg kruva, malo pancete i čaša vina... sritan i zadovoljan.
Darko:
Općenito sam fan mediteranske kužine, a ka i svi volim dobar bokun mesa. Iako volim pojesti i dobru paštu ili rižot, a dobru pizzu nikad neću odbiti. Al definitivno, jedno od dražih jela mi je podušena teletina sa dobrim kiselim kupusom!
Kako izgleda jedan tvoj tipičan radni dan?
Pave:
Jutro (posal) kreće sa domaćin kruhom i kolačima. Onda stižu dobavljači i provjera količina i najbitnije, kvalitete robe. Pregled dnevnih i tjednih rezervacija. I naravno, poslije kužinavanje. Pripreme nema puno budući da je je sve jednostavno, po domaći. Kad gost dođe onda se sprema sve friško i dok ima, jer sve nam je dan za dan. Kužinavanje završi u zajedničkom osvrtu na komentare gostiju, ćakuli sa kolegama....i neizbježno...šta ćemo sutra kužinavat.
Možeš li nam izdvojiti neka jela iz Familijinog menija na koja si najviše ponosan?
Pave:
U ovo kratko vrime drago mi je da su gosti prepoznali da je sve po domaću. Kruh je naš, svako jutro se peče. Kolači su naši, tradicionalni. Izdvojio bih platu Familija budući da nudi za svakog ponešto, a ujedno joj je i salata kao obavezan prilog, tako da s jednim jelom dobijete sve.
Darko:
Pečena svinjska koljenica sa pekarskim krumpirom i salatom od kiselog kupusa mi je definitivno jedan od favorita. Komad mesa sa kojim se treba pošteno izborit i pojesti ga do kraja, a meso ka cukar, topi se u ustima.