Radnici Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan već mjesecima rade na uklanjanju potkornjaka koji je zaprijetio sušenju marjanske šume, a ovih dana krenula je intezivna sječa oboljelih stabala. Upitali smo ravnatelja Javne ustanove Roberta Koharevića kako napreduje borba protiv ovog opasnog štetnika.

– Ovih dana Ustanova je intezivirala radove na sječi zelenih stabala u kojima se nalazi mediteranski potkornjak, ali koji još nije napravio štetu, to jest stabla se nisu još osušila. Prije nekoliko dana stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta izvršili su prvu kontrolu 10 feromonskih klopki postavljenih 15.veljače, sukladno Akcijskom planu suzbijanja populacije štetnika Hrvatskog šumarskog instituta. Provjerom postavljenih klopki zaključeno je da u njima nema uhvaćenih štetnika, stoga se može zaključiti da potkornjak još nije aktivan, to jest da nije započeo svoj let. – kaže Koharević. Dodaje kako je Javna ustanova nabavila takozvane insekticidne mreže kojima će pokrivati hrpe grana i debala koje neće biti moguće izvući iz dubine šume i tako onemogućiti daljnje širenje.

– Radnici sva debla koja su izvučena do prometnice otkoravaju, a kora će se pravilno zbrinuti jer je upravo ona izvor buduće zaraze. – navodi Koharević i napominje kako su sve aktivnosti koje se provode sukladne važečim zakonskim aktima i u dogovoru s Hrvatskim šumarskim institutom i Hrvatskim šumama. Što se tiče sadnje novih stabala o tome će se odlučivati prilikom izrade novog Programa gospodarenja koji stupa na snagu od 2019. godine.

Splitski fotograf Feđa Klarić prošetao je Marjanom, a što je tamo zatekao pogledajte u fotogaleriji.