Inicijativa iz Splita: “Grb županije trebao biti biti povijesni grb s tri leopardove glave”

"Tada bi naš glas prema hrvatskoj Vladi u Zagrebu bio puno jači, i mogli bi tražiti da se i operativni programi za fondove EU-a pripremaju i provode na regionalnoj razini..."


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je da će u dogovoru s lokalnim gradonačelnicima, nadležnim ministarstvom, upravom zračne luke i drugim dionicima pokrenuti inicijativu preimenovanja Zračne luke Split.


Župan Boban: Promijenit ćemo ime splitskom aerodromu, zvat će se po svecu

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, reagirao je na tu županovu inicijativu, ali i dao brojne druge prijedloge vezane uz obilježja Dalmacije.

“Župan Blaženko Boban, koji je predložio da se Zračna luka Split nazove po zaštitniku Dalmatinaca svetom Jerolimu, trebao je krenuti od grba i imena naše Županije. Nema nikakvog razloga da grb naše Županije ne bude dalmatinski grb iz grba Republike Hrvatske koji sadrži u štitu na plavom polju tri žute odnosno zlatne okrunjene leopardove  glave. Našu Županiju treba preimenovati u Dalmatinska županija, s obzirom na to da je tu posvojni pridjev “splitska” višak zbog toga što je Split dio Dalmacije. Osim toga, tako bi se uklonila bitna prepreka prema povezivanju dalmatinskih županija, s obzirom na činjenicu da u ostalim dijelovima naše regije, osim Dubrovnika, nema rezervi prema Dalmaciji, već postoji bojazan od moguće dominacije Splita. Ako bi se zajednička Dalmatinska županija ustrojila kao zajednica gradova i općina koja bi nadležnosti preuzimala dogovorno, onda ne bi bilo nikakvog razloga da bilo tko ima problem s povezivanjem sadašnjih županija u Dalmaciji.

Jeste li za to da grb Splitsko-dalmatinske županije bude povijesni grb s tri leopardove glave  • DA : 289
  • NE : 65

Ukupno glasova 354

Tada bi naš glas prema hrvatskoj Vladi u Zagrebu bio puno jači, i mogli bi tražiti da se i operativni programi za fondove EU-a pripremaju i provode na regionalnoj razini. Upravo je okrupnjivanje regija i regionalne operativne programe za fondove EU-a pripremila po tom pitanju uspješna Poljska.Osim toga, cijela Dalmacija bi se zajedno puno lakše izborila za priključenje na europski Mediteranski koridor i za modernu željezničku vezu s drugim dijelovima EU-a. Dakle, našu Županiju treba nazvati pravim imenom – Dalmatinska županija, grb Županije treba biti povijesni dalmatinski grb, te je potrebno inicirati povezivanje s ostalim županijama u Dalmaciji kako bi se stvorila osnova za ozbiljan i ambiciozan razvojni iskorak naše Dalmacije, između ostalog i boljim korištenjem sredstava iz fondova EU-a i kvalitetnijom prometnom povezanošću”, poručio je Kotur.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
32
Haha
2
Hagić
4
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
4
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime