Imunolog komentirao novi soj korone: Sigurno će uskoro stići u Hrvatsku

"On je problem jer je već pred vratima. U brojnim europskim zemljama se širi tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro"


Imunilog Luka Čičin-Šain je za HRT rekao kako će britanski soj koronavirusa sigurno uskoro stići u Hrvatsku.


Čičin-Šain je rekao da se britanski soj širi brže od virusa koji je već u Hrvatskoj.

“On je problem jer je već pred vratima. U brojnim europskim zemljama se širi tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro”, rekao je Čičin-Šain.

Dodao je kako ga više brinu brazilski i južnoafrički soj jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

“Njih treba pratiti kako bismo vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju”, rekao je Čičin-Šain.

Šanse bolje ako smo cijepljeni

Naglasio je kako je sasvim sigurno da su nam šanse bolje ako smo cijepljeni, čak i ako virusi nisu sasvim identični.“U ovom trenutku nitko ne zna u kojoj mjeri cjepiva štite. Na kraju krajeva, nitko ne zna hoće li se razviti novi virus protiv kojeg ta cjepiva neće štititi”, rekao je Čičin-Šain, dodavši kako je dobra vijest da već znamo kako se razvijaju ta cjepiva te ih možemo modificirati.

Zaključuje da u situaciji u kojoj je broj cjepiva oskudan trebamo razmišljati koje su osobe posebno pod rizikom i trebaju prve primiti cjepivo – osobe koje su starije i istovremeno imaju druge rizične faktore, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema – pa njima dati još veći prioritet kako bismo ih dodatno zaštitili i smanjili smrtnost.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime