Prema izvješću Bloomberga, Instagram i njihov vlasnik Facebook, opet idu na sud i to zbog ilegalnog sakupljanja korisničkih biometrijskih podataka. Tužba je podignuta u Kaliforniji te optužuje tvorce aplikacije za sakupljanje, pohranjivanje i zaradu na biometrijskim podacima preko sto milijuna korisnika bez njihovog odobrenja, piše tportal.

Facebook je, podsjetimo, korisnike počeo upozoravati o sakupljanju biometrijskih podataka, no tek od početka 2020. Problem je, doduše, što je to radio puno prije toga. Tužba citira zakon o privatnosti iz Illinoisa. Ako prođe, kompanija bi mogla platiti oko tisuću dolara po prekršaju, a uzmemo li u obzir da se radi o oko sto milijuna prekršaja, iznos bi mogao biti prilično velik.

Facebook je naširoko poznat kao kompanija koja nonšalantno dataminea svoje korisnike. Kompanija je čak bila spremna platiti 650 milijuna dolara kao nagodbu oko tužbe koja ju je prozvala zbog sakupljanja biometrije korisnika aplikacije Facebook.

Nova tužba dolazi u jeku sve veće zabrinutosti za privatne podatke korisnika, blokadu ByteDancea u SAD-u gdje je predsjednik Trump zabranio WeChat i ByteDance (odnosno TIkToK) zbog navodne opasnosti za državnu sigurnost, naglašava Popular Mechanics.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime