U četvrtak je u Zagrebu pod ravnanjem rukovodstva Hrvatskog nogometnog saveza održana redovna Skupština.

Zagrebački hotel Hilton Garden Inn ugostio je redovnu Skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, uz prisustvo rukovodstva Saveza na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom te počasnih predsjednika Branka Mikše i Mladena Vedriša, počasnog glavnog tajnika Ante Pavlovića, predstavnika Svjetske organizacije Roma Totija Dedića i Elmira Mehmedovića te Edith Lemahl, ravnateljice Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, koji je kroz suradnju HNS-a dobio potporu Uefine zaklade za djecu.

Predsjednik Šuker pozdravio je prisutne, kako je rekao, nakon još jedne prekrasne nogometne godine, istaknuvši kako rezultati dokazuju da se u Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskom nogometu radi odličan posao.

Okupljenima se obratio i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač: “Imam čast čestitati vam na postignutim rezultatima u 2019. godini, u svim selekcijama, a posebno A-reprezentaciji te koristim prigodu čestitati izborniku Daliću i svim igračima. Čestitam i vama skupštinarima, i vama predsjedniče, jer teško je pronaći savez i predsjednika s takvim uspjesima na sportskom, ali i financijskom planu. Iznimne čestitke svima! Uvijek ste nam na raspolaganju, zajedno radimo na brojnim projektima u razvoju sporta. U HOO-u ćete uvijek imati vjernog partnera, a vama želim da i dalje vodite jednako uspješno Savez kao do sada. Sve najbolje u novoj godini i, naravno, nadam se da ćete se opet vratiti s medaljom!”

Milan Čolić iz Gradskog ureda za sport prenio je pozdrave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: “HNS i grad Zagreb već duže vremena surađuju na dobrobit nogometa te su uvijek raspoloženi za suradnju, što ćemo i nastaviti. Probat ćemo ubrzat sve procese i pokušati doći do što boljeg rješenja za našu nogometnu reprezentaciju, kako bi mogli nastaviti postizati ovakve iznimno kvalitetne rezultate.”

Zahvale i čestitke uputio je i počasni predsjednik Mikša, prije svega Vatrenima na plasmanu na Europsko prvenstvo, kao i Dinamu na iznimno uspješnoj godini te svim ostalim klubovima koji su radom i entuzijazmom podigli razinu kvalitete nogometa: “Želim čestitati i djelatnicima HNS-a, na čelu s predsjednikom, izvršnim direktorom i ostatkom rukovodstva jer su radili profesionalno te su osigurali financijske uvjete na temelju kojih će sve selekcije moći funkcionirati i stvarati bazu za budućnost. Nama je za vjerovati da će uz takav rad naša reprezentacija i dalje biti visoko rangirana na Fifinoj ljestvici, što je apsolutno čudo za našu malu Hrvatsku, u što se uvjerimo čim pređemo granicu i vidimo kako nas drugi poštuju. Svjedoci smo velikih špekulacija o smjeni predsjednika, direktora, članova IO-a – ako je to okruženje koje je potrebno za ostvarivanje ovakvih rezultata, možda najbolje da se tako i nastavi. No, ipak bih se založio da se učini napor da se dogovori, razgovori i zajedništvo pojačaju, jer bi to bila dodatna potpora za rezultate koje imamo. To bi ujedno bio i temelj s kojim bismo mogli ići prema državi i lokalnoj zajednici te da izvršimo pritisak za izgradnju stadiona. Bili smo svjedoci da je i predsjednik Uefe Čeferin rekao da je nemoguće bilo gdje pronaći stadion kakav mi imamo u glavnom gradu. Svima nam je to na duši i stoga stadion treba biti prioritet”.

Predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Stipe Doljanin osvrnuo se na ponovni nastup hrvatske reprezentacije na Poljudu te istaknuo: “Prošle smo godine uputili vapaj da Vatreni opet dođu u Split te se zahvaljujući predsjedniku Šukeru i rukovodstvu HNS-a to i dogodilo. Izvršni direktor Kustić ‘vozio je slalom’ da sve dobro prođe i zaista od srca zahvaljujem. Sve ostalo vidjeli ste upravo u Splitu, bilo je veličanstveno”.

Na dnevnom su redu bile i odluke o izmjenama i dopunama Statuta te Disciplinski pravilnik, a emitirana su i dva filma, o uspjesima hrvatskih reprezentacija te o projektima HNS-a u 2019. godini. Prijedlog programa rada HNS-a za 2020. godinu usvojen je jednoglasno, a voditeljica Odjela financija i računovodstva Ružica Bajrić govorila je o financijskom planu za sljedeće razdoblje. Planirani su prihodi u iznosu od 254.000.000,00 kuna te rashodi u iznosu 242.000.000,00 kuna, na osnovu kalendara natjecanja svih hrvatskih reprezentacija, programskih aktivnosti Saveza i izvršenja prethodnih godina.

Najveći dio prihoda planiran je zahvaljujući plasmanu A-reprezentacije na Europsko prvenstvo te televizijskih prava, marketinga, ulaznica, opreme i ostalih djelatnosti, zatim donacija – sufinanciranje programa Fife i Uefe – članarina i članskih doprinosa, povezanih neprofitnih organizacija, imovine i ostaloga. Rashodi se u najvećem dijelu odnose na aktivnosti HNS-a, Europsko prvenstvo, kvalifikacijske i prijateljske utakmice svih reprezentacija i uzrasta, selektivne programe i završna natjecanja mlađih uzrasta, nogometne kampove, seminare trenera i sudaca, sportsku opremu, naknade osobama izvan radnog odnosa i funkcionalne rashode, kao i usluge telefona, interneta, grafičke i računalne usluge, najamnine, promidžbeni materijal i elektronske medije te tekuće i kapitalne donacije, rashode za radnike, rashode amortizacije i ostale rashode.

“Planiranje nogometnih aktivnosti izuzetno je težak i složen posao s obzirom da na njega utječu mnogi čimbenici koji se u trenutku planiranja ne mogu dovoljno dobro procijeniti. Iako je financijsko planiranje za 2020. godinu realno, sigurna sam da će izbornik Dalić i A-reprezentacija na Europskom prvenstvu značajno povećati prihode nad rashodima”, zaključila je Bajrić.

FIFA odobrava sredstva iz programa Forward temeljem ugovora o dogovorenim ciljevima, zaključenim između Fife i HNS-a, a tim će sredstvima biti sufinanciran program međunarodni turnir U-15 Vlatko Marković u naredne tri godine, iznosom od 219.870 američkih dolara po turniru. Bit će organizirana i dva programa za nogometašice u uzrastima U-15 i U-17, kroz tri sljedeće sezone, iznosima od 250.000 američkih dolara godišnje, kao i programi međužupanijske selekcije djevojčica U-14 i U-16 između siječnja 2020. i prosinca 2022. godine u iznosu od 172.740 američkih dolara po godini.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime