HRVATSKI zavod za javno zdravstvo uputio je posebno upozorenje školama da viziri nisu dobra zamjena za zaštitne maske.

Korištenje vizira ne može se smatrati zamjenom za korištenje maski u školama, kažu u Zavodu.

Unatoč tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, oni ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi moglo biti moguće.

Postoji situacija u kojoj se maska može zamijeniti vizirom

Nastavnik masku iznimno treba zamijeniti vizirom kada je u učionici prisutan učenik oštećenog sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana. U takvoj situaciji nastavnik treba koristiti vizir umjesto maske kad god je u učionici s učenikom oštećenog sluha te uvijek kad se obraća tom učeniku.

Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku. Ujedno, škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike.

Kad god je moguće, nastavu treba organizirati tako da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 metar za 5. – 8. razred osnovne škole i približno 2 metra u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime