Hvaranka boravila uz more, a onda se u plićaku pojavila riba koja može narasti do čak 650 kilograma

Nastanjuje otvoreno more gdje je jedan od najvećih predatora. Može narasti do 455 cm duljine


Na zanimljiv prizor naišla je Hvaranka tijekom jučerašnjeg dana u Postinama. Naime, dok je boravila uz more, približio joj se iglun.


– Iglun je plivao uz molet kada sam ga slikala, onda se zaputio unutra prema plićaku i više se nije vraćao.

Zadržavao se u plićaku 4 do 5 minuta – kazala nam je Biserka Zunković.

Inače, igluni nisu učestali prizor za obalno područje i uglavnom se drže otvorenog mora, gdje su veće dubine. U Sredozemlju su ugroženi i nedavno su sve zemlje uvele kvote na iglune.

Kako nam je kazao stručnjak, jučerašnji iglun na Hvaru je nezrela jedinka, a nažalost po njih, takvi se najčešće pojavljuju.

Iglun ili sabljarka dolazi iz porodice Xiphiidae u kojoj je jedini predstavnik. Iglun nastanjuje otvoreno more gdje je jedan od najvećih predatora. Može narasti do 455 cm duljine i nevjerojatnih 650 kg težine! Dok je kod iglice slučaj da se gornja čeljust formira u iglu, kod sabljarke se formira u sablju koju koristi za napad i obranu, a po njoj je dobio i drugo ime “Sabljarka”.Izrazito je brz i okretan. Živi na dubinama od 200 do 800 metara. Ima velike oči i istančan vid, a na očnim mišićima ima posebno tkivo koje sprečava gubitak topline u mozgu pri velikim dubinama. Izduženo tijelo s jakom repnom perajom odaje karakteristike istinskog predatora. Odozgo je crno smeđe boje, a svjetliji s trbušne strane. Hrani se uglavnom ribom iako jede rakove i glavonošce.

Iz WWF-a poručuju da je budućnost mediteranskog igluna ozbiljno ugrožena. U posljednjih 20 godina ulov ove ribe smanjen je za gotovo 50 posto. Previše nedorasle ribe koja još nije spolno sazrela ulovi se prije nego što se stigne reproducirati i tako osigurati opstanak vrste.– Ne možemo si priuštiti da se odgode akcije za održivo upravljane sabljarkom i ponoviti istu grešku koja je nedavno dovela tunu na rub kolapsa – poručili su iz WWF-a.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
28
Haha
4
Hagić
20
Hmmm
7
Plač
4
Grrr
2
Molim?
3

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime