Na otoku Hvaru od 19. listopada traju pripreme Australske rukometne reprezentacije. Mlade Australce predvodi hrvatski trener, Hvaranin, Ante Jeličić s kojim smo popričali o tome kako je završio u Australiji te koji su mu ciljevi s reprezentacijom.

– Posao trenera reprezentacije sam dobio slučajno. Prijavio sam se na natječaj i prošao. Krenuli su u jednu novu priču, pomlađivanje ekipe i htjeli su mladog trenera i spojili smo ugodno s korisnim.

Kako stoji australski rukomet?

– Dobro, imali smo čak tri pobjede u pet utakmica na kvalifikacijama. Njima je još uvijek rukomet egzotika u odnosu na Europu koja ima ekskluzivna prava na rukomet i na sve vrste budžeta, ali evo imamo mladu ekipu koja sad na Hvaru igra s europskim klubovima, dakle učimo, napredujemo, volje imamo i nadamo se da ćemo napraviti malo veći iskorak.

Tko u Australiji najviše igra rukomet, doseljenici iz Europe ili domaći?

– Uglavnom su to generacije čiji se roditelji u Europi zaljubljuju u taj sport, pa spletom okolnosti ti momci znaju za rukomet. To je još uvijek u fazi da se promovira po školama i fakultetima, jer znamo da Australija igra australski nogomet, dosta su jaki u plivanju, veslanju i općenito vodenim sportovima. Nogomet i košarka stoje dobro, a rukomet je tu negdje, deseti, jedanaesti sport, ali bitno je da se radi. Tu ekipa na Hvaru komentira kako se momci drže skupa, nema ega, nema nekih klanova, kao što kod nas zna biti problem. Pozitivna je priča, sad gdje ćemo dogurati, teško je to predvidjeti.

Kakvi su ciljevi?

– Idemo sad na još jedan turnir u Europi, nakon čega se oni vraćaju kući. U deseti mjesec kvalifikacije za Olimpijske igre gdje, ruku na srce, nemamo neke šanse, ali mislim da već u siječnju na azijskim igrama možemo napraviti jedan restart, jer smo Indiju, Bangladeš, Uzbekistan već tukli i te ekipe su naš domet u iduće dvije godine.

Tko je najbolji igrač?

– Najbolji igrač je kapetan koji ima 28 godina, igrao je u Španjolskoj, a trenutno igra u Slovani iz Ljubljane. Imamo golmana, Poljaka koji je došao u Australiju, a prošao je prethodno malo Bundeslige, nije to toliko loše koliko ljudi možda misle.

Koliko traju pripreme na Hvaru?

– Stigli smo 19. listopada, a odlazimo krajem mjeseca. Odigrat ćemo tri, četiri utakmice, imamo treninge dva puta dnevno, a momci su se stigli i okupati, dali smo i svoj doprinos turizmu, koji tu hrani svih nas. Općenito mislim da su sportaši najbolji ambasadori turizma.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime