Iako kišovit, protekli vikend su pripadnici DVD-a Gata i DVD-a Kučiće proveli radno. Početak ovogodišnje požarne sezone vatrogasci su započeli obukom kako postupati prilikom intervencije kada ih građani pozovu da im uklone „neželjene goste“ iz njihovih objekata. Kao i uvijek kada su ugroženi imovina i ljudski životi, pripadnici vatrogasnih postrojbi su se odazivali i na ovakve intervencije za koje ne bi mogli reći da spadaju u opis njihovih poslova.

Prema riječima Marija Fistanića, zamjenika zapovjednika DVD-a Gata, koji je idejni začetnik i organizator ovog događaha, prostorije Zadružnog doma u Gatima, gdje se obuka odvijala, bile su otvorene i za sve mještane Gata koji su mogli iskoristiti za razbiti predrasude i svoj strah prema zmijama, iako je događaj prvotno bio zamišljen kao obuka pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Obuku i predavanje o zmijama svojim sumještanima i njihovim gostima održao je herpetolog Stjepan Mekinić.

U uvodnom dijelu profesor Mekinić je održao predavanje o zmijama koje nalazimo na prostoru Hrvatske s posebnim osvrtom na zmije koje nalazimo u Dalmaciji te kako postupati u slučaju susreta s njima. Nakon toga je uslijedilo praktično upoznavanje sa živim primjercima ovih bića koja kod većine ljudi izazivaju strah. Organizatora, a i predavača je posebno razveselila prisutnost djece koji su, za razliku od svojih roditelja, pokazala puno manji strah i veću hrabrost prilikom rukovanja sa zmijama.

Prema riječima organizatora, pripadnici DVD-a Gata i DVD-a Kučiće su prvi pripadnici vatrogasnih postrojbi s juga Hrvatske koji su prošli ovakav tip obuke.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime