Povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska organizirali su u petak, 16. studenoga 2018., na pet lokacija diljem Hrvatske, simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom “Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.”

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu te u vojarnama: “204. brigade HV” u Vukovaru, “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, “116. brigade HV“ u Pločama i u vojarni “126. brigade HV“ u Sinju, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu.

U Vukovaru se odazvalo najviše davatelja krvi, njih 201, od kojih je prikupljeno 198 doza krvi. U Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 116 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 84 doza krvi.

U Sinju je prikupljeno 85 doza krvi, u Zemuniku oko 60 doza krvi, a u Pločama 28 doza krvi.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar naglasio je kako se ovom simboličnom akcijom želi odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se obilježava u nedjelju, 18. studenoga 2018. godine.

– Hrvatska vojska se redovito odaziva na humanitarne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a ova akcija je simbolično organizirana i posvećena 27. obljetnici stradavanja Vukovara i Škabrnje koji su simboli stradanja i Hrvatske – poručio je general Zdilar.

Pripadnica Počasno-zaštitne bojne časnička namjesnica Darinka Kotarski koja redovito daruje krv naglasila je kako je jedna od misija hrvatskog vojnika pomoći građanima i civilnom stanovništvu u nevolji, a ovo je izvrstan primjer pomoći. Također, dodala je da se ovom akcijom nastoji podsjetiti na sve poginule i žrtve stradavanja Vukovara i Škabrnje:

– Kad su Vukovar i Škabrnja u pitanju nema razmišljanja, sve za njih, bez kompromisa!

Sudionik Domovinskog rata i darovatelj krvi od ’90-ih godina, pripadnik Počasno-zaštitne bojne stožerni narednik Davor Podgorski izjavio je kako ova akcija za njega predstavlja iznimno veliku gestu, s obzirom na to da je riječ o simboličnoj akciji povodom stradavanja Vukovara i Škabrnje.

– Odgodili smo redovno darivanje krvi kako bismo se pridružili ovoj simboličnoj akciji. Za mene kao sudionika Domovinskog rata Vukovar predstavlja sve, simbol patnje, boli i stradavanja. Za njega sam posebno emotivno vezan – rekao je stožerni narednik Podborski.

Doktor medicine Marko Tripković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj ovu je akciju ocijenio iznimno uspješnom istaknuvši kako se akciji odazvao veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane.

– S obzirom na ovako veliki odaziv, morali smo naručiti još dodatnih materijala za uzimanje krvi – rekao je doktor Tripković izrazivši uvjerenje kako se ovakve akcije trebaju ponovno organizirati.

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine.

U suradnji sa splitskim Gradskim Crvenim križem akcije darivanja krvi u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu održavaju se četiri puta godišnje, a ovisno o potrebama za krvlju Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, akcije se provode i izvanredno. Tako je tijekom 2018. godine HRM održao tri redovne i jednu izvanrednu akciju u kojima se odazvalo ukupno 246 darivatelja krvi.

Hrvatska kopnena vojska do sada je održala 16 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u vojarnama u Vinkovcima, Đakovu, Našicama, Kamensko u Karlovcu, Požegi, Petrinji, Kninu i Sinju u kojima se odazvalo 2200 pripadnika.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također se u velikom broju odazvalo na ovakve akcije u područnim zavodima i odjelima za transfuziju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime