Huljaj: Nogometni čelnici prepoznaju Hajduk kao veliki brend i žele naš povratak na europsku scenu!

"Tu su bili predsjednici Juventusa, Reala, Napolija, bio je tu Zvone Boban"- kazao je Huljaj

U ponedjeljak i utorak u Splitu je održana 21. Glavna skupština ECA-a, a prvog radnog dana na temu nogometnih škola održan je sastanak na Poljudu na kojem su sudjelovali predstavnici brojnih europskih nogometnih klubova. U ime Hajdukove Akademije prezentaciju je održao trener juniora Bijelih Mario Despotović koji je predstavio jasan put igrača od Akademije do prve momčadi utemeljen na izvedbama igrača unutar prepoznatljivog Hajdukovog stila igre, ali i radu na dnevnoj bazi…


Hajduk na skupštini predstavljaju predsjednik Uprave Jasmin Huljaj, sportski direktor Saša Bjelanović i predstojnica Ureda predsjednika, ujedno i službena predstavnica kluba u ECA-i Jelena Mikačić.

Huljaj: ECA ima sve veći utjecaj na FIFU i UEFU

– Ovo je za Hajduk izvrsna prilika za razmijeniti iskustva s vodećim svjetskim klubovima. Imamo mogućnost doći do izvora informacija kako poslovati, kako biti uspješan. Ove se konferencije održavaju dvaput godišnje u raznim gradovima Europe. Tu su bili predsjednici Juventusa, Reala, Napolija, bio je tu Zvone Boban. ECA ima sve veći značaj i utjecaj i na UEFU i FIFU. Kroz ovu organizaciju klubovi mogu izraziti svoja razmišljanja. Koliko god veliki bili, oni su svjesni da moraju paziti na klubove srednje veličine i na klubove kao što smo mi, koji daju veliki doprinos kroz razvoj igrača. Gledajući sebe, gledaju i nas. Kroz dijalog se razvija sve bolja organizacija europskih natjecanja gdje će i Hajduk u idućim godinama imati veći ulog.

Oni prepoznaju Hajduk kao veliki brend i tradiciju, kao što je to bio ’90-ih godina na europskoj sceni. Svi bi oni voljeli da se vratimo u te pozicije – kazao nam je Huljaj.

Komentirao je najavljeno širenje broja klubova u euro natjecanjima.

– Od 2021. trebala bi se de facto uvesti 32 kluba više u Europsku ligu, a to će značiti da će manje zemlje dobiti veću vidljivost. Bit će to veća prilika igrati europske utakmice, a vjerujem da će se i financijski kolač dijeliti na bolji način. Tako bi razvojni klubovi poput nas dobili novac za naš core business, a to je razvoj igrača.Bili ste u SAD-u, tu veliki klubovi idu ljeti na turneju, ima li šanse da i Hajduk ode?

– Razmatramo razne opcije. Treba puno toga posložiti u kalendaru, zasad je sve to u fazi razgovora, nema ništa konkretno – zaključio je Huljaj.“Danas smo na Poljudu naučili puno toga”

– ECA je u procesu razrade učestalijih i intenzivnijih razmjena između Akademija nogometnih klubova, pa nam je stoga izlaganje Hajdukove Akademije pružilo dobar uvid u ono što s tim procesom želimo ostvariti – Edwin van der Sar, predsjednik ECA Youth Working Group.

– Imali smo priliku čuti dosta praktičnih metoda o igračkom stilu i načinima na koji se oni prenose na trenažni proces u Hajduku, a riječ je o vrlo progresivnom pristupu utemeljenom na praktičnim primjenama na terenu. Mi u Schalkeu se uvijek nadamo učiti od drugih, posebno od klubova poput Hajduka koji imaju dugu tradiciju omladinske škole. Danas smo na Poljudu naučili puno toga zbog čega iskazujem posebnu zahvalu ljudima koji su to prezentirali – Bodo Menze, direktor međunarodnih odnosa Schalke FC.

– Svi znamo tko je Tomislav Ivić i koliko je toga napravio za Hajduk, a pritom je bio i velika inspiracija za naš klub. Vremena su se promijenila i danas više nego ikad prije omladinska Akademija je kamen temeljac Standarda. – Pierre Locht, R. Standard de Liege

– Na sastanku ECA Youth radne skupine na Poljudu, rasprava se vodila oko važnih tema poput budućnosti razvoja UEFA omladinske lige, kompenzacijskih treninga i treninga djece, ali jednako tako smo imali prilike steći detaljan uvid u načine na koji Akademija Hajduka maksimalno iskorištva ograničene resurse s kojima raspolaže, i načine na koji se razvija, temeljeći svoju snažnu nogometnu filozofiju na dalmatinskim korijenima. Klubovi diljem Europe su voljni učiti jedni od drugih, posebno kada je riječ o tehničkim stvarima, pa je stoga ovaj sastanak bio od velike važnosti za članove naše radne skupine. – Olivier Jarosz, predsjednik ECA Club Affairs i administrator Youth Working Group.

–  Bilo nam je zadovoljstvo biti dio susreta ECA Youth radne skupine na Poljudu i učiti od ove gospode kako i na koji način namjeravaju poboljšati omladinske pogone u budućnosti. Predstavili smo ”Što želimo postići” i ”Kako to namjeravamo” postići u našem omladinskom pogonu. Ključna poruka bi bila ta da imamo jasan put igrača iz naše Akademije do prve momčadi, a koje je utemeljeno na izvedbama igrača unutar našeg prepoznatljivog stila igre, ali i na našem radu s njima na dnevnoj bazi, primjenjujući pritom holistički pristup nogometnom treningu. Također smo prikazali na koji način razvijamo vještine naših nogometnih trenera, objašnjavajući pritom principe stila igre na kojem inzistiramo tako da delegati mogu steći uvid u tip i profil igrača koje želimo razvijati. – istaknuo je voditelj Akademije HNK Hajduk Krešimir Gojun.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime