Hrvoje Akrap: “Poljud će dobiti novi krov i multimedijalni centar, ukupne vrijednosti oko šest miijuna eura”

Projekt je zamišljen kao jedna priča u kojoj se prezentira sport od antike do današnjih dana

Vijest o natječaju za izradu projekta za rekonstrukciju Poljudske ljepotice objavljena na našem portalu prošli tjedan, dočekana je s velikim oduševljenjem kod svih ljubitelja Splita i Hajduka.


Pročelnik za sport Grada Splita, Hrvoje Akrap, dao nam je nešto više informacija o cijelom projektu.

– U projektu “Split- mjesto dodira sporta i kulture” se radi jedna turistička priča koja povezuje sport i kulturu, a osnovica cijelog projekta je obnova kulturne baštine. Kao što je poznato, sporta nema u nikakvim fondovima, pa smo se na neki način vezali uz kulturnu baštinu. U splitskom sportu imate dva kulturna dobra, Stari plac i stadion Poljud. Osim ta dva kulturna dobra, uključili smo i malo manje poznate kulturno-turističke lokacije u Gradu, Crkvu Sv. Trojice na Turskoj kuli, Antičku luku u Spinutu i Ad basilicas pictas. – kaže Akrap.

Edukativni park kraj Gusara

Projekt je zamišljen kao jedna priča u kojoj se prezentira sport od antike do današnjih dana.

– Zamišljena je jedna turistička ruta preko Zapadne obale (počeci jedrenja i medalje olimpijaca), gdje je početak prezentacije Splita kao grada sporta, a u projektu je predviđeno brendiranje Grada, kao Grada sporta i kulture. Put dalje vodi preko Bačvica (prva vaterpolo utakmica u Hrvatskoj 1908.), Firula (4 velikana tenisa), pa do Općine gdje se nalazi  Ad basilicas pictas. To mjesto se uklapa jer postoje pretpostavke da je tamo u vrijeme Dioklecijana bio amfiteatar u kojem su se održavale borbe gladijatora. Potom bi put vodio do Gripa, znači do najvećeg kluba 20. stoljeća KK Splita, a na Starom placu bi se prikazali počeci Hajduka. Moram napomenuti da je na svim spomenutim lokacijama predviđen multimedijalni sadržaj, ambijentalna rasvjeta i takvi manji zahvati. Najveći zahvat predviđa se na Poljudu i edukativnom parku koji bi bio kraj Gusara. – kazao nam je Akrap i dodao kako je Crkva Sv. Trojice u projektu našla mjesto kao jedna od najstariji crkvi u Europi, a predstavljala bi Srednji vijek u kojem sporta praktički nije ni bilo.

Edukativni park pokraj VK Gusara, najtrofejnijeg splitskog kluba s 19 olimpijskih medalja, bio bi spoj antičkog i modernog veslanja, a preko bazena bi se došlo do Poljuda gdje bi se napravio i muzej Hajduka i interaktivni centar po uzoru na velike europske klubove.

– To nije klasični muzej. Znači radilo bi se po uzoru na velike europske klubove, kada pogledate, na primjer, muzej Benfice možete zaključiti o čemu se radi. Bio bi napravljen u jednom modernom duhu, a u njemu bi se vezala cijela povijest Hajduka i interakcije s Hajdukom, Našim Hajdukom i Torcidom. Znači nešto što bi bilo nezaobilazno za posjetiti u gradu. – otkrio nam je Akrap.

6,4 milijuna kuna za izradu dokumentacije

Trenutno se radi na realizaciji prve faze projekta, odnosno izradi dokumentacije, a onda kreće izvedba. Najviše novca će ići u rekonstrukciju Poljuda.– Ovo što smo sad dobili to je program A i on je ukupne vrijednosti oko 6,4 milijuna kuna, u čemu 80 posto dolazi iz europskih fondova, a 20 posto je učešće Grada. To je za izradu kompletne prostorne i planske dokumentacije, znači za izradu svih nacrta, projekata za sutrašnju investiciju. Odmah po završetku te faze A, nama se otvara mogućnost, ako napravimo na vrijeme, a to je lipanj 2018., za direktnu aplikaciju za program B. Riječ je o programu investicija i u tom dijelu je predviđeno ulaganje u kulturna dobra, obrada svih prethodno spomenutih lokaliteta i na kraju ulaganje u Poljud. Tu je predviđeno do 2 milijuna eura ulaganja u multimedijalni centar i tri milijuna eura za obnovu kompletnog krovišta, koje mora biti u istom obimu, od istog materijala i sve to. To je opet onaj omjer 80 posto iz fondova EU i 20 posto Grad. Možda će ta ulaganja do kraja biti i veća, možda možemo i više sredstava povući, ali neki minimum bi trebao biti oko pet milijuna od EU i 1,3 milijuna eura od Grada. – kaže Akrap.

Atrakcija za građane i turiste

O datumima završetka obnove Poljuda nije htio ni nagađati. Velik je to projekt, kaže, i tek treba vidjeti što će i kako biti.

– Teško je pričati o krajnjem datumu, tek smo u izradi projektne dokumentacije i tek su prve nabave objavljene. Ali ako uspijemo sve napraviti kako treba, ako bi sve bilo idealno, tamo do početka 2020. bi se sve trebalo realizirati. Ima tu puno prepreka, treba sve to napraviti da bi došli do faze B. Sad se koncentriramo da taj prvi dio napravimo kako treba. – zaključio je Akrap.

Možda se ne zna kad će točno Poljudska ljepotica zasjati u svom novom/starom ruhu, ali jedno je sigurno, po završetku ovog projekta svi će se Splićani imati čime ponositi. Ne samo da će ovo biti jedna ekstra atrakcija za turiste, već i za sve građane. Kako bilo, lijepo je vidjeti da se jedan ovako pozitivan i atraktivan projekt realizira u gradu pod Marjanom.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0