Prometni stručnjak Željko Marušić komentirao je situaciju oko zatvaranja autoceste A1 zbog požara koji je oko 14 sati buknuo kod Šibenika. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

– Pohvalno je što su hrvatske postrojbe angažirane u Afganistanu, u svrhu zaštite svjetskog mira i poretka, no bilo bi bolje da su sve na hrvatskom tlu i da tu štite naše interese.

Današnji je dan sama špica turističkog razdoblja i prometa, koji su od vitalnog nacionalnog interesa, a istodobno klimatske su prilike (jak vjetar) pogodne za razbuktavanje i širenje požara.

To su idealne okolnosti za strane i domaće pojedince i skupine/organizacije koje podmetanjem požara žele naštetiti našim vitalnim nacionalnim interesima. Nažalost, moguć je teški, a zbog izvjesnih posljedica, krimogeni požar zbog paljenja korova, otpada.

Ne mogu se isključiti ni psihopatska djelovanja pojedinaca (piromana), a najmanje je izgleda da je današnji požar u Južnoj Dubravi kod Šibenika, zbog kojeg je zatvoren promet na autocesti A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, uz kolone duže od 10 km, nastao djelovanjem meteoroloških pojava.

Trebamo biti odgovorni prema vitalnim nacionalnim interesima, pogotovo kad se poklope najvažnije i najosjetljivije okolnosti (turističke, geografske i vremenske), kad smo najranjiviji.

Zbog toga je zakazao sustav nacionalne sigurnosti, koji je trebao učinkovitije nadzirati šire područje vitalnih prometnica, koje požar može zatvoriti.

Protiv terorizma, a potpaljivanje požara je terorizam ‘par excelence’ trebamo se boriti ‘specijalnim oružjem i taktikom’ (SWAT), a za to su potrebni nadzorna oprema, dronovi, specijalizirane postrojbe, javne službe, građani….

Sve ono što uložimo u sprječavanje požara i prevenciju (a to pomaže i borbi protiv kriminala i terorizma), višestruko je manje od napora koje potom trebamo uložiti u obuzdavanje i gašenje požara, te izravne i posredne štete.

Dakle, naše najvažnije zaštitne postrojbe, uključujući i vojne, prvenstveno su važne na hrvatskom tlu. Neka ovo bude opomena i važna pouka. Jer ovo je tek prvi ovogodišnji ‘udarni’ turistički vikend koji se poklopio s nepovoljnim vremenskim okolnostima – objavio je Marušić na Autoportalu.