Tijekom protekle godine 80 članova ekspertne skupine među kojima su četiri engleska lorda, predstavnika žirija International Property Awards-a, pregledalo je i ocijenilo na tisuće prijavljenih projekata iz 115 država svijeta. Glavna nagrada za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi dodijeljen je hrvatskoj tvrtki Westagate Tower za atraktivan projekt „Westgate Split“ koji je u potpunosti promijenio vizuru ulaza u centar grada Splita.

International Property Award je sektoru ulaganja u nekretnine ono što je Oskar filmskoj industriji. Godišnje je to okupljanje najboljih svjetskih investicijskih tvrtki, arhitekata, dizajnera, konzultanata i menadžera iz sektora. Glamurozna ceremonija dodjele nagrada održat će se večeras u londonskom Savoy Hotelu, a nagradu za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene upravo je preuzeo prvi čovjek Westgate Towers d.o.o., Josip Komar. Nagrade su dodijeljene i za sektore dizajna interijera, arhitekture i upravljanja nekretninama te obuhvaćaju projekte iz cijelog svijeta, sa svih šest kontinenata, među kojima je “Westgate Split” prepoznat kao najbolji projekt u svom sektoru.

Foto: PR / Damir Kalogjera

– Priznanje za Westgate Split je zaista posebno jer je to bio jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri no htio bih naglasiti da se priznanje odnosi na cjeloviti projekt i nije vezano samo uz arhitekturu već i uz developerske vještine. Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici, u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi definiranja prostornog znaka. – komentirao je vijest o dobivenom priznanju arhitekt Westgatea, Otto Barić. Na njega se nadovezao prvi čovjek tvrtke Westgate Tower d.o.o. Josip Komar.

Iako je vrijednost projekta „Westgate Split“ očita, jer smo prepoznati od strane najvećeg lanca hotela u svijetu, a izgradili smo i objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, ova međunarodna nagrada nam privatno puno znači. U konkurenciji s nama su bili najbolji projekti u Europi, u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita, te smo ponosni što kući, u Hrvatsku, nosimo priznanje za naš dosadašnji rad.

Projekt „Westgate Split“ sastoji se od dva objekta od kojih je prvi poslovni toranj od prošle godine upravno središte OTP Splitske banke d.d. Sastoji se od prizemlja i 12 etaža, te četiri podzemne etaže. Drugi toranj koji je još u izgradnji prvotno je zamišljen kao objekt koji se sastoji od prizemlja i 17 etaža, te šest podzemnih etaža, a danas je u fazi očekivanja dozvole za proširenje projekta čime bi postao najviša građevina u Hrvatskoj. Izabran je kao objekt u kojem će svoj prvi hotel u Hrvatskoj otvoriti grupacija Mariott Hotels, ali tu projekt „Westgate Split“ ne prestaje iznenađivati javnost. Josip Komar kaže da intenzivno razgovaraju s nekoliko vodećih međunarodnih tehnoloških kompanija koje vide „Westgate Split“ kao svoj budući centar u regiji. Time bi i grad Split dobio dodatnu vrijednost u smislu dovođenja visoko kvalificirane radne snage i stvaranja centra znanja, te priliku da brojni mladi inženjeri u Splitu ostvare svoju budućnost.

Foto: PR / Tonči Lučin

Smješteni na glavnoj prometnici koja povezuje ulaz u grad i Dioklecijanovu palaču, tornjevi oblikuju pročelje glavne gradske ulice, ali su i već u ovom kratkom vremenu postali prepoznat simbol i pružaju iznimnu urbanističku vrijednost grada Splita, a ono što cjelokupan projekt čini jedinstvenim je njihova forma. Tornjevi su koncipirani kao dva trokuta, zaobljenih vrhova, čiji bridovi prate ulice, te su svojim izgledom upravo danas i službeno ubrojene u jedinstvenu svjetsku arhitekturu. Dodatnu vrijednost tom suvremenom urbanističkom konceptu daje Dioklecijanov akvadukt iz IV. stoljeća koji je sačuvan u cijelosti i u svojoj punoj dužini, prezentiran uz sjeverni bok Westgatea. Također, projekt je građen po najvišim standardima kvalitete i energetske učinkovitosti te je prvi hrvatski poslovni objekt s LEEED, energetskim certifikatom A klase koji se dodjeljuje za primjenu sustava “zelene” gradnje.
Željenim povećanjem katnosti drugog tornja na 28 etaža, Split bi dobio najvišu građevinu u Republici Hrvatskoj, ujedno i još jednu turističku atrakciju, ali i projekt koji već danas ovim međunarodnim priznanjem podiže rejting grada i države.O WESTGATE GROUP: Westgate Tower d.o.o. dio je Westgate Grupe, tvrtke koja je investitor, developer i upravitelj ulaganjima na hrvatskom tržištu nekretnina i uslužnih djelatnosti. Tvrtka je fokusirana na najbolje lokacije u većim gradovima hrvatske regije. U suradnji s renomiranim uredima za arhitekturu i planiranje, pružaju usluge razvoja projekata, nadzora, konzultantske usluge, te usluge upravljanja nekretninama. Tim sastoji se od visoko obrazovanih stručnjaka iz područja izgradnje, prava, ekonomije i arhitekture. Grupa je posvećena pružanju visoko kvalitetnih standardiziranih usluga, zajedno s opsežnom paletom usluga, posebno razvijenih za pojedine klijente.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0