Hrvatski pomorski muzej Split pripremio ​je tri besplatna događanja ​za Festival znanosti koji se na razini cijele Hrvatske obilježava od 16. do 21. travnja 2018. godine.

1. Predavanje: “Pomorstvo kao preduvjet velikih geografskih otkrića”, srijeda, 18. travnja 2018., 11:00 – 12:00.

Velika geografska otkrića u 15. i 16. stoljeću dovela su do upoznavanja i istraživanja do tada nepoznatih krajeva Zemlje. Primjena novih mjernih i navigacijskih instrumenata kao i razvoj brodogradnje veoma su snažno utjecali na tadašnje moreplovce i razvoj pomorstva. Kristofor Kolumbo, Vasco Da Gama, Amerigo Vespuci, Ferdinand Magellan, Bartolomeo Diaz svakako su jedni od najpoznatijih, no ne i jedini moreplovci zaslužni za brojna geografska otkrića.

2. Muzejsko-edukativna radionica: “Otkrij i istraži putove poznatih moreplovaca”, četvrtak, 19. travnja 2018., 17:00 – 18:00.

Zaplovi s poznatim moreplovcima na duga putovanja oko svijeta! Istraži Srednju Ameriku, zaplovi oko Rta dobre nade, upoznaj se s Aztecima i zabavi se na edukativnoj radionici!

Napomena: Radionica je prikladna za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Najave na broj telefona 021/347-346, na službenu e-mail adresu Muzeja hpms@hpms.hr ili porukom na FB stranicu Muzeja.

3. Predavanje: “Najstrašnije od svih morskih čudovišta”: izum torpeda”, petak, 20. travnja 2018., 11:00-12:00

Možda niste znali da je torpedo, najopasnije oružje pomorskog ratovanja, hrvatsko-britanski izum? Kako je došlo do prvog uspješnog lansiranja torpeda u Rijeci 1866. godine, po kojoj je životinji dobio ime, što ima s mrežama, a što s avionima, saznajte na predavanju o povijesti razvitka torpeda, njegovim izumiteljima i pojedinim njegovim aspektima. Nakon predavanja moći će se razgledati dio stalnog muzejskog postava posvećenog torpednom naoružanju.

​Napomena: Predavanja su namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole, učenicima srednjih škola, studentima i općoj populaciji.