HRVATSKI EURO: Koji će motivi s kune preživjeti prijelaz na novu valutu?

Kako ovo komentirate?

Kako Nacionalni plan zamjene kune eurom uključuje i postupak izdavanja kovanica eura, Vlada je na posljednjoj sjednici zadužila Ministarstvo financija i HNB da do kraja godine izrade prijedlog zakona i druge akte kojima će se definirati sve vezano uz tu problematiku.


Ministarstvo financija postat će nadležno tijelo za izdavanje kovanica eura, piše Jutarnji list, a zakon će podrobno definirati i potproceduru koja uključuje sve, od izdavanja i pohrane kovanica do upravljanja, zamjene, povlačenja i uništavanja kovanica eura.

Također, buduća kovnica novca trebao bi postati Hrvatski novčarski zavod. S obzirom na dugogodišnju tradiciju Zavoda u izradi kovanog novca, ali i namjeru da se izrađuje optjecajni kovani novac eura s nacionalnom stranom, Vlada je zadužila Zavod da radi na aktivnostima pripreme. Nakon što ispuni kriterije, odnosno sve zahtjeve vezane uz dobivanje dozvole za kovanje, kovnica za kovanje eura mora dobiti odobrenje Europske komisije.

Kvalitetni autori

Kako će izgledati kovanica eura koja će na jednoj strani imati hrvatske simbole? O tome bi trebalo odlučiti tijelo koje je početkom veljače imenovao Savjet HNB-a. To je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane na optjecajnome kovanom novcu eura, u kojoj je 17 članova, predstavnika relevantnih institucija i stručnih udruga, a predsjednica joj je viceguvernerka Ivana JakirBajo.

Njezin zamjenik je Bojan Fras, viceguverner, predstavnik HNB-a, a članovi su: prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predstavnica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora; dr. sc. Dragan Damjanović, predstavnik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske; Zvonimir FrkaPetešić, predstavnik Ureda predsjednika Vlade; akademski kipar Kažimir Hraste, predstavnik Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu; prof. mr. art. Alem Korkut, predstavnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; doc. dr. sc. Damir Kovač, dr. med., predstavnik Hrvatskoga numizmatičkog društva; doc. dr. sc. Velibor Mačkić, predstavnik Ureda predsjednika RH; Andreja Metelko-Zgombić, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH; akademik Velimir Neidhardt, predstavnik HAZU-a; Ira Payer, predstavnica Hrvatskoga dizajnerskog društva; Lazer Rok Lumezi, predstavnik Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti; Nevena Tudor Perković, predstavnica Ministarstva kulture i medija; Andreja Vukojević, predstavnica Hrvatske turističke zajednice; te Zvonko Šakić, predstavnik Ministarstva financija RH.

Slovenija je sačuvala rodu i lipicanera s tolara

Članovi komisije zasad ne znaju mnogo o uvjetima natječaja. U ovome trenutku, kažu, ne znaju niti hoće li motivi biti zadani s obzirom na vrijednost novca ili u potpunosti slobodni na odabir umjetnicima koji će se prijavljivati na natječaj.


Javnost je već počela postavljati pitanja o tome hoće li koji od motiva s kovanog novca kune preživjeti u izdanju kovanog eura. Mnogi bi htjeli vidjeti omiljenog medu s kovanice od pet kuna. Primjerice, Slovenci su na kovanici od 20 tolara svojedobno imali motiv rode koji je zadržan na njihovoj eurokovanici od jednog centa i, uz lipicanera s deset tolara, preživio transformaciju u euro.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
01 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime