Cijeli prošli tjedan u prilazu Zavoda Andrija Štampar stvarale su se ogromne gužve, u ponedjeljak oko 14:30 ipak malo manje, jedino je još bio red za plaćanje testa, pišu Vijesti.hr.

”Moram se testirati jer na poslu je kolegica bila kontakt zaraženog”, govori Ivan.

”Firma me poslala predostrožnosti radi”, kaže Maja.

Nije jedina – kako potvrđuju u Udruzi poslodavaca, nekoliko hrvatskih tvrtki svojim zaposlenicima platilo je test nakon povratka s godišnjeg i to je samo jedan od razloga što se testira više.

”Da pojedine države nisu uvele obvezu testiranja pri povratku, vjerojatno te gužve ne bi ni bilo”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Puno važnije od malo čekanja prije testa je čekanje poslije. Sve do prošlog tjedna testirani su dobivali rezultate isti dan, ali zbog gužvi u Štamparu, na rezultat se sada čeka tri dana. To je razljutilo i Beroša.

Posebno je nelogično da se toliko dugo čeka na rezultate u Štamparu koji dnevno obradi 500-tinjak testova kada u zgradi do – klinici Fran Mihaljević – postoji aparat kojim se može obraditi 1500 testova dnevno, a koji je ponosno predstavio premijer još u lipnju. Pa su ipak u Stožeru shvatili da bi bili brži i učinkovitiji moraju koristiti taj brži i učinkovitiji aparat. Dio testova sa Štampara od utorka će preuzeti Fran Mihaljević.

”Sve se dešava u roku od nekoliko dana i teško se doista brzo prilagoditi tome”, poručuje Beroš.

Teško je zasad odgovoriti i na pitanje imamo li dnevne rekorde samo zato jer više testiramo?

Od početka pandemije u veljači do 10. kolovoza Hrvatska je ukupno odradila 129 tisuća korona testova, odnosno 770 testova dnevno u prosjeku, u tom razdoblju otkriveno je 5600 zaraženih – postotak pozitivnih je bio 4,3 posto, a u proteklih 14 dana napravljeno je 23.000 testova, 1674 dnevno, otkriveno je 2600 korona slučajeva – postotak pozitivnih 11,3 posto.

Zato smo pitali Svjetsku zdravstvenu organizaciju postoje li službene upute kako se ponašati ako je postotak pozitivnih 11 posto, pišu Vijesti.hr.

”Epidemija je pod kontrolom ako je postotak pozitivnih testova ispod 5 posto unatrag 14 dana. Države koje razmatraju ukidanje mjera trebale bi imati manje od 5 posto pozitivnih testova. Visok postotak pozitivnih testova može značiti da se propušta detektirati velik broj slučajeva”, odgovorili su iz WHO za Direkt.

”Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla imaći kontroli”, kazao je Branko Kolarić, član Vladinog znanstvenog savjeta.

”Mi ne mislimo da je situacija izvan kontrole, to je samo jedan pokazatelj”, kaže Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a odgovarajući na pitanje kada će se stanje u Hrvatskoj vratiti pod kontrolu.

Iako Hrvatska ruši dnevne rekorde, bolnice nisu pretrpane. 163 pacijenta s koronom je na liječenju.

”Njihovo stanje još uvijek je puno bolje nego što je bilo u onim zimskim ili ranim proljetnim mjesecima”, kaže Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević.

Puno je bolja slika jer u ovom novom korona valu virus nije ušao u domove za starije.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime